Hlavní obsah

Římské peklo očima fanouška Slavie: Nejhorší výjezd v životě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coby fanda pražské Slavie toho neprocestoval málo. Podobné zacházení, jako na čtvrtečním duelu Evropské ligy na půdě AS Řím (0:2), ale nepamatuje. Redakce Sport.cz se spojila s jedním z účastníků „zájezdu“ do italské metropole, aby získala jeho pohled na chování tamních policistů vůči příznivcům červenobílých. „Horší výjezd jsem nezažil,“ ozvalo se skleslým hlasem z telefonu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Slavie během utkání s AS Řím

Článek

„Před zápasem docházelo k brutálním kontrolám, což se asi dalo čekat. Ale i takovým způsobem, že například mužští policisté šacovali ženy. To jsem u nás snad nikdy neviděl,“ vyprávěl fanoušek Petr, jehož celé jméno redakce zná. Jenže tím to podle něj zdaleka nekončilo.

Během samotného zápasu se situace pomalu, ale jistě vyhrocovala. „Fanoušci AS Řím ve vedlejším sektoru začali provokovat. Házeli po slávistech plastové lahve, jednoho kluka to trefilo do zad a museli ho ošetřovat. A k podobným incidentům, i když třeba ne tak vážným, docházelo po celé utkání,“ pokračuje vyprávění přímého aktéra.

Po každém duelu, nejen pohárovém, je pak zvykem, že fandové hostujícícho celku jsou ve své sekci stadionu drženi o něco déle. V Římě ale situace došla do extrému. „Řekli nám, že tam máme čekat. Všichni v normální atmosféře seděli a nic extra se nedělo. Zničehonic pak naběhli do sektoru těžkooděnci a začali vše eskalovat, docházelo k různým strkanicím. Nikdo netušil, z jakého důvodu,“ kroutil hlavou fanoušek sešívaných.

„Pak nám řekli, že můžeme jít ven.“ Jenže na lepší časy se pro sešívaný tábor fanoušků neblýskalo ani zdaleka. „Nesmyslně ohraničili prostor před stadionem, odcházet se mohlo jen uzoučkou uličkou. Než lidi prošli, trvalo to dlouho. Pak nás zabarikádovali ještě jednou, přibližně na hodinu a půl,“ líčil další podrobnosti.

I když ti extremističtější z fanoušků Slavie se samozřejmě nechovali dvakrát spořádaně, valná většina přítomných byla prý naprosto poklidná. „Samozřejmě, byli tam i ti radikálnější. Ale také tisíce obyčejných, ať už třeba důchodci, nebo rodiny s dětmi. Tím, jak dlouho jsme stáli ve vydýchaném koridoru, začali někteří kolabovat. Pak nás začali pouštět už doopravdy ven, procházeli jsme mezi policisty, kteří nás znovu šacovali. Úplně nesmyslně, už nás přece jednou pustili na stadion,“ nechápal počínání italské policie.

„Když si vezmu, že tam byly i starší osoby a musely tohle podstoupit… Mně je třicet, já tohle nějak vydržím a nesundá mě to, ale tohle vážně nechápu,“ pravil tentýž fanoušek, jenž se pak podělil i o osobní příběh, který nakonec nabral šťastného konce.

„Po tak dlouhém čekání jsem měl skoro vybitý mobil. Chtěl jsem si rychle zavolat odvoz domů, ale policie to blokovala, takže to nebylo možné. A do hotelu jsem to měl asi dvacet kilometrů. Kvůli tomu, jak málo procent baterie mi zbývalo, bych pěšky zpátky ani netrefil. Nakonec jsem si mohl objednat dodávku. V přepočtu asi za 1500 korun, ale zaplaťpánbůh jsem se na hotel tedy dostal,“ zakončil své vyprávění.

Celá situace bude mít i další dohru. Jak avizoval předseda představenstva Jaroslav Tvrdík na sociální síti X, Slavia podala proti počínání italských policistů protest. Má také za to, že UEFA celou situaci hrubě podcenila. Klub bude také jednat na tamním velvyslanectví ČR a část jeho vedení zůstala v Římě.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.