Hlavní obsah

Sbohem? Jen na shledanou... Dojatý Piqué se rozloučil s milovanou Barcelonou. A zase vyhrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct let bral za kliku dveří, které jsou jen pro vyvolené. V sobotu večer byl Gerard Piqué v kabině slavné Barcelony naposledy. Partie s Almeríí měla pro legendárního stopera číslo 616, další zápasy už v milovaném dresu nepřidá. „Vždycky jsem říkal, že po Barceloně pro mě už nic nebude,“ vzkázal při rozlučce s pestrou kariérou.

Foto: Reuters

Takhle se barcelonský stoper Gerard Piqué loučil s kariérou.

Článek

„Narodil jsem se tady a taky tady umřu," říkal do mikrofonu. Hlas se mu lehce třásl a fanouškům na nasvíceném Camp Nou vlhly oči. Zlaté dítě jménem Gerard Piqué ještě jednou přetáhlo přes hlavu barcelonský dres s číslem 3 a odehrálo poslední zápas pestré kariéry.

„Když stárnete, pochopíte, že milovat někdy znamená odejít," pravil Piqué po své velké derniéře. Mimochodem, znovu vyhrál: Barcelona porazila Almeríi 2:0 a minimálně do pondělního večera bude lídrem španělské ligy. Tu Piqué ovládl osmkrát a další tři triumfy přidal v nablýskané Champions League. Celkem má s Barcelonou 30 trofejí, víc jich stihli jen Piquého dávní parťáci Lionel Messi (35) a Andrés Iniesta (32).

„Tomu klukovi se splnilo úplně všechno. Chtěl se stát velkým hráčem Barcelony - a dokázal to. Bylo mi ctí být jeho trenérem," vyznal se Pep Guardiola. Piqué patřil k pilířům jeho Barcelony, která na přelomu první a druhé dekády tohoto století byla nejlepším týmem planety.

Foto: Reuters

Barcelonská legenda Gerard Piqué po posledním zápase kariéry létala nad hlavami spoluhráčů.

Piqué si z rodného města odskočil jen jako teenager, ale ze zastávky v Manchesteru United se stala pouze čtyřletá epizoda. Pod ikonickým koučem Alexem Fergusonem sice vyhrál Premier League, ovšem jeho srdce patřilo Barceloně, kterou po návratu z Anglie už nikdy neopustil.

„Coby si malý Gerard pomyslel, kdyby věděl, že se všechny jeho sny vyplní? Že vyhraje každou trofej, kterou si usmyslí? Že se stane mistrem Evropy i světa?" vykládal Piqué v rozlučkovém videu, které si na Twitteru pustilo přes 18 milionů lidí.

Poslední zápas kariéry odehrál s kapitánskou páskou a na týmové focení vzal i syny Sashu a Milana, které má s expřítelkyní, zpěvačkou Shakirou. Chlapci pak pyšně sledovali, jak táta létá nad hlavami dojatých spoluhráčů. „Tohle není sbohem, jen na shledanou," loučil se Piqué.

Mělo by se ulevit jemu i Barceloně: byl pohádkově placeným hráčem druhého sledu, pro trenéra Xaviho znamenal až pátou volbu. A co dál? Vsaďte se, že se Piqué neztratí: jeho investiční skupina Kosmos financuje tenisový Davis Cup a navíc mu patří druholigový klub FC Andorra. Taky je tu to jeho barcelonské na shledanou... Už teď se spekuluje o tom, že se jednou vrátí třeba jako klubový prezident.

Reklama