Hlavní obsah

Nemilosrdná Itálie. Český reprezentant musí nejdřív našprtat taktiku

Olomouc

Po měsíci si zase zakopal soutěžní zápas. A zrovna v mateřské Olomouci, odkud se přes Slavii do světa velkého fotbalu vydal. „Mohl jsem vidět kamarády a přátele, které jsem neviděl od léta. Přišlo dvanáct lidí, jimž jsem sháněl lístky. Ale možná jich bylo více. Byl jsem moc rád, že přišlo přes pět tisíc diváků. Já čekal tři tisíce lidí," usmívá se jedenadvacetiletý reprezentační obránce David Zima po výhře 7:0 nad Kuvajtem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick, David Zima a Tomáš Kalas během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Není v příjemné situaci. Od října vysedává v FC Turín jen na lavičce, a tak mu i utkání se slabým asijským soupeřem přišlo vhod.

„Každý zápas je dobrý. Člověk se dostane do tempa, byť soupeř neměl velkou kvalitu. Ale na souhru týmu to bylo dobré. Vyzkoušeli jsme si útočné akce, hlavně tedy záležitosti v ofenzivní akci," líčí David Zima v rozhovoru pro média.

Důležitější bude pro národní tým úterní kvalifikační duel s Estonskem v Praze na Letné. „Nemá smysl řešit, jestli jsem si řekl o sestavu. Po měsíci jsem zase hrál, na tréninku budu makat dál," slibuje.

Malým vytížením v klubu se nestresuje a věří, že brzy opět začne nastupovat. „V klubu je to náročné, tam je velká kvalita a konkurence. Jsem nový. Často to tak bývá, že u defenzivních hráčů musí noví kluci získat návyky, taktické věci," popisuje Zima vývoj po letním příchodu ze Slavie.

Taktické nároky jsou v Itálii náročnější. „Hrajeme po celém hřišti jeden na jednoho. Odpovědnost je pak obrovská, nesmí se udělat chyba, nenechat se přehrát."

O hostování neuvažuje

Své postavení s trenérem v klubu nijak zvlášť neprobíral. „On je spíše takový, že počítá se všemi. Kdykoliv se může stát, že někdo vypadne a chce mít náhradu, takže bere prostě kádr pětadvaceti lidí."

O případném hostování zatím český talent neuvažuje. „Nic takového v hlavě nemám. Nemá smysl myslet moc do budoucna. Jdu zápas od zápasu, uvidím, jestli se prosadím."

Za FC Turín už si zahrál derby proti slavnému Juventusu. Stará dáma vyhrála 1:0.

„Já jsem zápas moc neprožíval, bral jsem ho jako každý jiný. Přirovnal bych ho k Arsenalu, když jsme proti němu hráli se Slavií. Kvalita hráčů soupeře obrovská, na druhé straně se s nimi dalo uhrát body. Nedominovali jednoznačně," srovnává Zima.

Foto: @TorinoFC_1906

David Zima už patří FC Turín.

Pokud jde o život v Turíně, je spokojený.

„První dva měsíce byly hektické a náročné, protože jsem zařizoval bydlení, vybavení, účty. Teď už mám poslední týden internet, poslední věc, která zbývala. Už se věnuji jenom fotbalu."

A také pilování italštiny. „Umím základy. Když potřebuji, tak už se domluvím. Učím se dobře, myslím. Třikrát v týdnu mám lekce, někdy čtyřikrát, domlouvám se podle zápasů," chlubí se Zima.

Reklama

Související témata: