Hlavní obsah

Šest týmů se v Japonsku utká o titul klubového mistra světa

TOKIO

Podruhé se bude o přízeň fotbalových fanoušků ucházet mistrovství světa klubů. Od neděle se na třech stadiónech v Japonsku utká šest týmů o titul světového šampiona, jenž bude korunován v Jokohamě v neděli 18. prosince. Soutěž organizovaná FIFA se vrací na scénu pět let po svém premiérovém ročníku.

Článek

Ten v Brazílii vyhrál domácí Corinthians, Evropu na osmičlenném turnaji zastupoval tehdejší vítěz Ligy mistrů Manchester United. Další plánovaný turnaj ve Španělsku ale FIFA musela v roce 2001 zrušit, neboť na něj po krachu svého marketinkového partnera ISM neměla dost peněz.

Zatímco historicky první klání o klubového mistra světa mělo podobu klasického turnaje ve skupinách, hrací systém oživené soutěže FIFA na nátlak evropských klubů, stěžujících si na velký počet zápasů, změnila.

Liverpool a Sao Paulo nasazeni do semifinále

Výsledkem je zvláštní model. Liverpool a Sao Paulo byly coby šampioni nejfotbalovějších kontinentů nasazeni přímo do semifinále, mistři ostatních čtyř světadílů byli rozděleni do dvou dvojic, jejichž vítězové doplní elitní čtveřici. Evropský a jihoamerický mistr byli zvýhodněni i proto, že klubový šampionát nahradil dosavadní Interkontinentální pohár, v němž se od roku 1960 střetávaly jen nejlepší týmy těchto dvou světadílů.

FIFA chce změnami jednak zaručit atraktivitu závěrečných zápasů, jednak vytížené hráče ušetřit nadbytečných zápasů. Už tak fotbalistům Liverpoolu hrozí vyhoření. Sezona pro ně začala v červenci, od té doby hrají prakticky dva zápasy týdně a než odletí do Japonska, budou mít v sezoně za sebou 30 utkání. Před světovým šampionátem se budou nejspíš jeho hráči potýkat s velkou únavou. "Turnaj přichází ve špatný čas uprostřed sezony," povzdechl si kapitán Liverpoolu Steven Gerrard.

Sao Paulo spolufavoritem

Milana Baroše a Vladimíra Šmicra se ale obavy z přetížení netýkají. Poté, co v květnu pomohli Liverpoolu k triumfu v Lize mistrů, klub v létě opustili. Jejich spoluhráči pak dobyli Superpohár a nyní sní o další trofeji. "Když jsem byl malý, sledoval jsem ty velké kapitány minulosti, jak za slavné éry klubu zvedají jednu trofej za druhou. Chci být jako oni," řekl Gerrard, jemuž v jeho sbírce schází poslední klubová mezinárodní trofej. Liverpool se bude moci v Japonsku spolehnout na fanoušky, jichž má v zemi požehnaně.

Jediným, kdo už se může pochlubit trofejí klubového mistra světa, i když Interkontinentální pohár byl považován jen za neoficiální šampionát, je druhý spolufavorit Sao Paulo. Brazilci přiletěli jako tradičně s předstihem, týden před svým prvním vystoupením.

V Interkontinentálním poháru uspěli v letech 1992 a 1993. Tehdy v jejich dresu vycházela hvězda Cafúa, nyní se na turnaji představí jeho nástupce. Talentovaný pravý krajní obránce Cicinho už Cafúa pomalu vytlačuje ze základní sestavy národního týmu. Gólman a současný kapitán Rogério Ceni působil v obou týmech. A předem neodepisoval žádného ze soupeřů. "Všichni mají na to, aby tady vyhráli," uvedl.

Nevídaná série egyptského Al-Ahlí

Například egyptský klub Al-Ahlí, jenž byl vyhlášen nejlepším africkým týmem 20. století, se chlubí nevídanou sérií 55 zápasů bez prohry. Ve finále africké Ligy mistrů před měsícem smetl tuniský Etoile Sahel 3:0 a útočný fotbal slibuje jeho portugalský kouč Manuel José i v Japonsku.

Kostra týmu spolu nastupuje i v národním týmu, silný základ doplňují angolští reprezentanti Flávio a Gilberto. Al-Ahlí reprezentuje jedinou zemi ze šesti zastoupených, která se nedostala na světový šampionát.

V cestě do semifinále stojí africkým mistrům saúdskoarabský Al-Ittihád. Nejstarší klub země, štědře dotovaný ropnými šejky, má na lavičce uznávaného Rumuna Anghela Iordaneska a na soupisce třeba dřívější hvězdu Interu Milán a Monaka útočníka Kallona ze Sierra Leone nebo kamerunského záložníka Joba, jenž v minulosti hájil například barvy Lyonu nebo Middlesbrough.

Trinidadská hvězda Dwight York

V jejich duelu je v sázce také neoficiální titul mistra muslimského světa. Oba kluby už proto nastoupily do boje dlouho před zápasem. Káhirský klub obvinil soupeře, že má v týmu hráče, které dopsal na soupisku po uzávěrce. Saúdové to popírají. "Jdou na nás psychologicky. My je ale porazíme na hřišti," prohlásil Iordanescu.

Druhou dvojici tvoří kostarická Saprissa a oceánský mistr Sydney FC. Ten je pozoruhodným úkazem. Klub byl založen teprve před rokem, první soutěžní zápas odehrál letos 7. května, ale už si stihl vybudovat velké renomé. Na lavičce má německého mistra světa Pierra Littbarskiho, v útoku trinidadskou hvězdu Yorka, který s Manchesterem United vyhrál Ligu mistrů, ale jako jediný ze šestice klubů nemá na soupisce žádného reprezentanta své země.

Australany prý na rozdíl od některých soupeřů nezaskočilo mrazivé japonské počasí. "Hrajeme ve vysokém tempu, takže to nebude problém," poznamenal se svým typickým humorem Littbarski, který je v Japonsku populární. Hrál tam dlouhá léta, než zakončil kariéru. Vítěz duelu narazí v semifinále na Liverpool a pro hráče Sydney je to silná motivace. A to nejen proto, že v týmu vítěze Ligy mistrů působí jejich slavný krajan Harry Kewell.

Saprissa nemá legionáře

Saprissa nemá jako jediná z kontinentálních mistrů v kádru legionáře. Bývalý klub útočníka Sunsinga, jenž nedávno zkoušel štěstí v Teplicích, má zato v kádru 15 reprezentantů a na lavičce jednoho bývalého, Hernána Medforda, hvězdu týmu na mistrovství světa 1990.

"Chceme ukázat, že jsme na turnaji právem. Každou kontinentální klubovou soutěž je těžké vyhrát," zdůraznil Medford. "Fialový obr", jak zní přezdívka jeho týmu, měl ve finále soutěže, jež pokrývá Severní a Střední Ameriku, těžkého soupeře. Mexický tým UNAM Pumas, vedený legendárním Hugem Sánchezem, ale na nadšené Kostaričany nestačil.

Čtvrtfinále:
Neděle 11. prosince: 11:20, Tokio: Al-Ittihád (S. Aráb.) - Al-Ahlí (Egypt).
Pondělí 12. prosince: 11:20, Toyota: Sydney FC - Deportivo Saprissa (Kost.).
Semifinále:
Středa 14. prosince: 11:20, Tokio: Al-Ittihád/Al-Ahlí - FC Sao Paulo (Braz.).
Čtvrtek 15. prosince: 11:20, Jokohama: Sydney FC/Deportivo Saprissa - FC Liverpool.
Pátek 16. prosince: 11:20, Tokio: utkání o 5. místo:
Finále:
Neděle 18. prosince (Jokohama): 08:20, utkání o 3. místo, 11:20, finále.

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG