Hlavní obsah

Španělské fotbalistky po týdnu ukončily stávku za vyšší platy v lize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské fotbalistky po týdnu ukončily stávku za vyšší platy pro hráčky v nejvyšší ligové soutěži. Zástupci hráčské asociace FPF a španělského fotbalového svazu ve společném prohlášení oznámili, že se dohodli na kompromisu a v této sezoně ženy dostanou minimální roční plat 21 tisíc eur (asi 515 tisíc korun). Fotbalistky požadovaly navýšení mzdy ze současných 16 tisíc eur na 23 tisíc, svaz nabízel 20 tisíc.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Olga Carmonová dovedla Španělsko k titulu mistryň světa (ilustrační foto)

Článek

V závislosti na vývoji příjmů ligy může v této sezoně minimální mzda stoupnout až na 23 tisíc. Na příští sezonu bylo minimum stanoveno na 22.500 eur, v ročníku 2025/26 bude činit 23.500 eur. V nejvyšší španělské mužské soutěži přitom činí garantovaná minimální roční mzda 182 tisíc eur (asi 4,4 milionu).

Zástupci hráčské asociace nicméně zdůraznili, že dohoda o platech žen je jen prvním krokem. Dál se chtějí zaměřit na otázky mateřství, opatření proti sexuálnímu obtěžování, náhrady výdajů a další požadavky.

Fotbalistky vstoupily do stávky 8. září, kdy se mělo odehrát první kolo nového ročníku. Sezonu nejvyšší ženské soutěže v zemi novopečených mistryň světa tak zahájí až o víkendu zápasy druhého kola.

Stávka se týkala výhradně finančních podmínek fotbalistek a nijak nesouvisela s aférou, kterou ve Španělsku rozpoutal předseda svazu Luis Rubiales poté, co po srpnovém triumfu žen na světovém šampionátu při ceremoniálu políbil na ústa záložnici Jenni Hermosovou. Kvůli skandálu nakonec po třech týdnech odstoupil, navíc nyní čelí obvinění ze sexuálního napadení.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.