Hlavní obsah

Sport přešlapuje na místě a čeká na pokyny shora

škv, dos, sobSport.czPrávo

Očekáváné sdělení je jasné. „Veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, hrají, ale bez diváků,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Profesionální a organizovaný sport na všech úrovních bude moci fungovat i za nouzového stavu. Nebude se na něj od pondělka vztahovat omezení shromažďování na deset lidí uvnitř a 20 venku. Zástupci velkých sportů nicméně čekají, až jim vše přijde černé na bílém. Chtějí nová opatření konzultovat také s právníky.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fanoušci Hradce Králové ve Zlíně.

Článek

Profesionální a amatérské soutěže se budou konat bez diváků. Dříve avizované opatření, které by mělo platit dva týdny, dnes schválila vláda.

Počty účastníků jsou navržené tak, aby umožnily konání zápasů. V případě fotbalové ligy to bude 130 lidí.

„Musíme vyčkat, až nám vydaná opatření přijdou v písemné podobě, kde budou jasně daná čísla, termíny a základní parametry. Neoficiálně je avizovaný limit 130 lidí, kteří by mohli být od pondělí přítomni na utkáních bez diváků,“ říká Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého hokeje.

„Nejbližších pár dnů je vyřešeno, do konce týdne zápasy tak jako tak proběhnou, tedy až na mužstva, která jsou v karanténě, nebo ta, u kterých probíhají testy na covid-19,“ dodává. „Až nám opatření přijdou písemně, podíváme se na ně my na svazu, Národní sportovní agentura, právníci z České unie sportu a udělají ve spolupráci s námi výklad, kterým se poté budou kluby řídit,“ avizuje Zikmund.

Amatérské soutěže běží dál

„FAČR vzala na vědomí rozhodnutí vlády ČR o vyhlášení nouzového stavu, včetně té jeho části, která se věnuje výjimce pro amatérské soutěže organizované asociací,“ předznamenává za fotbal Michal Jurman, tiskový mluvčí FAČR.

Foto: Sport.cz

Martin Fenin v dresu Řeporyjí dostal ve Slivenci červenou kartu.

„Vedení FAČR v tomto kontextu především kvituje práce Národní sportovní agentury a ministerstva zdravotnictví, které vyslyšely veškeré argumenty asociace pro zachování běhu amatérských soutěží,“ poukazuje Jurman.

„Amatérské soutěže vnímáme mj. jako důležité i z pohledu zachování zdravého životního stylu a jakési základní zdravotní prevence sportovně aktivních občanů. Ceníme si tak v tomto směru proaktivního a pragmatického přístupu Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví v celé věci,“ kvituje Jurman.

Jaký je rozdíl proti divadlu!?

Některé otazníky nicméně zůstávají. „Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledováním divadelního představení v uzavřených budovách,“ pozastavuje se Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

„Stejně jako dosud jsme i nadále připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání,“ vyzývá Svoboda.

Foto: Cesky florbal/Martin Flousek

Moa Gustafssonová (uprostřed) ze Švédska střílí gól během utkání na MS florbalistek. Vlevo je brankářka ČR Jana Christianová, vpravo je Vendula Beránková z ČR.

„Nařízení chápeme tak, že organizovaný sport včetně florbalu může pokračovat s omezením 130 účastníků na akci, ale bez diváků. To samozřejmě zásah je, ale já jsem rád, že naše soutěže můžou na veškeré úrovni pokračovat,“ přidává se prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Extraligové kluby se sejdou

„Na příští čtvrtek se extraligové kluby už v minulém týdnu domluvily, že se sejdou nebo spojí a budou řešit, jak dál. Pro kluby i pro rozhodování svazu bude pochopitelně důležité, jestli v písemném oznámení bude specifikována délka platnosti opatření, i když i tam musíme počítat s variantou, že se situace může změnit. Rovněž důležité bude, jak rychle se podaří rozeběhnout kompenzační program pro kluby,“ zdůrazňuje za hokej Zikmund.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Liberecký útočník Dávid Gríger a brankář Hradce Králové Marek Mazanec.

„U hokeje na nižších úrovních a u mládeže skutečně musíme počkat na písemná opatření. Osobně to ale v tuto chvíli chápu tak, že organizovaný sport by mohl dál pokračovat s omezeními, což znamená bez fanoušků atd.,“ doplňuje.

Otazníky můžou vyvstat na mládežnické úrovni, kde má florbal nejpočetnější členskou základnu. „Když jde o registrované hráče s licencí v klubech, tak by jim mělo být dál umožněno hrát zápasy a trénovat. Pokud mají kluby další aktivity jako kroužky třeba při školách, tam bohužel dojde zřejmě k jejich pozastavení,“ očekává Šuman.

„Deset lidí uvnitř a dvacet venku by se mělo týkat neorganizované sportovní činnosti, tedy hobby klubů. Ale v ledním hokeji příliš nemá význam hrát jen s deseti lidmi dohromady. I když si dokážu představit partičku nadšenců, která nebude organizovat zápas, ale půjde si jen zabruslit a zahrát,“ říká Zikmund.

Reklama

Související témata: