Hlavní obsah

Veřejně podporoval LGBT, teď otočil a mizí za penězi do Arábie. Kapitán Liverpoolu se ocitl pod palbou kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není prvním, ani zdaleka posledním známým fotbalistou, o něhož je zájem na Arabském poloostrově. Přestup Jordana Hendersona do al-Ittifáku s sebou ale nese kontroverzní břemeno minulosti. Dosavadní kapitán Liverpoolu se v minulosti ostře ohrazoval proti homofobii a veřejně podporoval LGBT komunitu. Nyní je však dle dostupných informací na spadnutí jeho stěhování do Saúdské Arábie, kde může za homosexualitu hrozit i trest smrti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Anglie Jordan Henderson po příjezdu do hotelu Internacionál k zápasu kvalifikace ME

Článek

V listopadu 2021 se přitom sám Henderson vyjadřoval tak, že na jeho případné působení v Saúdské Arábii by si nevsadil ani ten nejvášnivější gambler. V rámci kampaně Rainbow Laces (Duhové tkaničky) totiž vydal prohlášení, v němž stojí následující slova: „Věřím, že když vidíte něco, co je jednoznačně špatné a kvůli čemu se někteří lidé cítí vyloučení, měli byste se tomu postavit čelem. V tom je zakořeněn i můj pohled na homofobii ve fotbale. Představa, že by se někdo nemohl hrát fotbal či navštěvovat zápasy, jen proto, že je tím, kým je, mi vyráží dech. Ale tak se přesně cítí mnoho členů LGBT+ komunity. Měli bychom jim naslouchat, podporovat je a pracovat na tom, aby se to zlepšilo."

Na svém osobním Twitteru Henderson dokonce i podpořil jednoho z fanoušků, který je součástí LGBT a navštívil zápas Anglie na EURO 2021. Tím si vysloužil nominaci na cenu Football Ally (ocenění pro spojence LGBT komunity ve britské kopané) v témže roce, stal se tak hrdinou pro LGBT skupinu fanoušků Liverpoolu, nesoucí název Kop Outs.

Hendersonův přesup je v tuto chvíli jen otázkou dohody mezi oběma zúčastněnými kluby, svolení k jednáním dal i trenér Jürgen Klopp a 33letý záložník se už s al-Ittifákem dohodl na smlouvě. A pokud vše proběhne hladce, přijde si na pořádné jmění. Každý týden by mu na účtu mělo přistát asi 700 tisíc liber (přibližně 19,5 milionu korun), což je přibližně čtyřikrát více, než vydělává v dresu Liverpoolu.

Zmínění Kop Outs tak jen těžce koušou, že jedna z jejich dosud spřízněných duší se vzdá zdánlivě pevných morálních zásad výměnou za pohádkový plat. „Jordana Hendersona jsme si vždy vážili. Ale děsí nás, že je vůbec někdo ochoten pracovat v režimu, kde jsou utlačovány ženy a příslušníci LGBT+ komunity a zemi, která obsazuje přední příčky v žebříčkách trestů smrti. Doufáme tedy, že Henderson dodrží své slovo a bude dále ztělesňovat hodnoty našeho klubu," píší ve twitterovém vláknu.

Doufat zajisté mohou. Ale situace se zatím jeví tak, že výdělek v řádu desítek milionů liber za sezonu je pro Hendersona důležitější, než podpora a inkluze, kterou vehementně propagoval v posledních letech. Pro Kop Outs budiž další ranou na solar fakt, že al-Ittifák, kam má Henderson namířeno, nově trénuje Steven Gerrard, legenda jejich milovaného klubu...

Reklama