Hlavní obsah

Začali výhrou nad Českem, teď vyhlížejí finále. Jsme pekelný tým, vzkázala hvězda anglické jednadvacítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nebyl konec, zbývalo odehrát posledních pár minut. Ovšem na stránce k fotbalovému EURO jednadvacítek v internetové encyklopedii Wikipedia už svítilo: Anglie je ve finále. Pravda, favorit tou dobou vedl nad Izraelem o tři góly a v horkém Batumi už nikdo nepochyboval. „Došla mi slova. Všichni jsme věřili, že to dokážeme, a najednou je to tady,“ vyznal se záložník Morgan Gibbs-White po pohodové semifinálové výhře 3:0. Angličanům zbývá poslední krok k prvnímu triumfu od roku 1984.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Fotbalisté Anglie se radují z prvního postupu do finále EURO jednadvacítek od roku 2009.

Článek

Pět zápasů, pět výher! Spanilou anglickou jízdu na mistrovství Evropy jednadvacítek nezastavili ani Izraelci, kteří cestou do semifinále (a do olympijské Paříže) v posledním duelu skupinové fáze vyřadili český tým. Mládenci ošlehaní Premier League v Gruzii ani jednou neinkasovali a vyhlížejí sobotní finále proti lepšímu z dvojice Španělsko, Ukrajina.

„Jsme pekelný tým. Dáváme góly a zároveň je nedostáváme. Jsme dobře organizovaní a proměňujeme šance. Finále nebude snadné, ale budeme připravení," citoval web UEFA anglického záložníka Curtise Jonese.

Jeho tým načal pouť šampionátem vítězstvím 2:0 nad Českem a svižné tempo mu zůstává. Semifinále bylo pro Angličany další jednohubkou, proti překvapení turnaje se moc nezapotili. Nezastavila je ani zahozená penalta z prvního poločasu: Gibbs-White se ještě do pauzy vykoupil gólem na 1:0.

A Izrael? Ve čtvrtfinále zvládl penaltový nervák s Gruzií, ale čtyři dny nato působil unaveným dojmem. Čekalo se víc než sveřepá defenziva a jediná přímá střela na branku. „Je to zklamání. Neskončili jsme dobře," soukal ze sebe smutný izraelský kapitán Gil Cohen.

Symbolický moment: na ospalém konci první půle se nikdo z Izraelců neobtěžoval atakovat anglického stopera Leviho Colwilla, jenž na půl minuty ležérně zašlápl míč a čekal, než si jeho parťák zaváže tkaničku. Nudné dohrávání poločasu pokračovalo i potom a oba týmy slyšely pískot vzteklých fanoušků. Nechápali hlavně ti izraelští, kteří za týmem věrně cestovali od Kutaisi přes Tbilisi až do Batumi.

U Černého moře zůstanou Angličané, v nablýskané Batumi Areně se bude hrát i sobotní finále. „Hned zítra se vrátíme na tréninkové hřiště a budeme makat ještě víc než předtím," slíbil Gibbs-White. Pro připomenutí: Anglie hrála finále EURO jednadvacítek naposledy v roce 2009, tenkrát schytala debakl 0:4 od Německa. Teď Gibbs-White a spol. doufají ve sladší scénář.

Reklama