Hlavní obsah

Zvědavost v Ženevě: Není slávista Masopust příbuzný legendy? Odpověděli jste dobře, smál se na reportéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to on, kdo vystřelil Slavii klid. Běžela 32. minuta, když stoper Lukáš Masopust rozsvítil bitvu v deštivé Ženevě prvním gólem. „Začali jsme podle představ,“ spokojeně říkal po vítězství 2:0 nad Servette v prologu Evropské ligy. Mimochodem, Slavia po čtvrtku vede svoji skupinu, AS Řím vyhrál v Tiraspolu „jen“ 2:1.

Foto: Valentin Flauraud, ČTK/AP

Slávista Lukáš Masopust slaví gól proti Servette Ženeva.

Článek

Ženeva (od našeho zpravodaje) - Jeden z lídrů vršovické party svým výkonem zaujal i švýcarské novináře, kteří se na tribuně ptali, jestli není příbuzný s legendárním Josefem Masopustem, vicemistrem světa 1962. „Co jste jim odpověděli?“ zajímal se dobře naložený slávistický univerzál.

Že je to jen shoda jmen.

Tak jste odpověděli dobře. (usmívá se)

Těší vás, že jste vstřelil první gól Slavie v Evropské lize právě vy?

Baví mě útočit. Z pozice stopera je to fajn, protože vás útočníci moc nebrání. Takže když tam vyplavu, nemá mě kdo bránit. Jestli jsem stoper, nebo křídlo? Jsem takový hybridní stoper, občas je to výhoda. A k vaší otázce: nejdůležitější jsou tři body.

Málem jste měl ještě asistenci, kdyby váš centr z rohu před Igohem Ogbuem ještě neprodloužil Christos Zafeiris.

Já bych si to počítal, ale Christ to ještě tečoval. (usmívá se)

Zahájili jste díky výhře 2:0 Evropskou ligu tak, jak jste chtěli?

Chtěli jsme odsud tři body, což se povedlo. Před derby bychom byli rádi, kdyby to po první půli bylo 5:0 a mohli jsme zbytek jen tak odchodit, ale nejdůležitější je výhra. Kdybychom odsud odjížděli s porážkou, bylo by to nepříjemné.

Ukázal zápas v Ženevě nějaké nedostatky před derby?

Ani ne. Myslím, že derby je hodně specifický zápas, který je víc než o fotbalovosti spíš o psychice. Kdo to zvládne v hlavě, bude lepší.

Byl zápas opravdu tak jednoduchý, jak vypadal z pohledu diváka?

Nevím, jak jste to viděli vy, ale z mého pohledu jsme ve druhé půli nechali soupeři moc prostoru. Zbytečně jsme je nechávali hrát. Nevonělo mi za nimi běhat a čekat, jestli se jim tam třeba něco neodrazí. Zase tak jednoduchý zápas to nebyl.

Komplikoval ho i hustý déšť?

Myslím, že vůbec. Pro oba týmy to bylo stejné. Líbilo se mi, že míč hezky jezdil. Na středečním tréninku tráva vyschla a balon se zadrhával.

Položili jste základ k vítězství už v prvním poločase, kdy jste byli hodně dominantní?

Je pravda, že jsme hráli přesně tak, jak jsme chtěli. Do druhé půle Servette asi trochu změnilo rozestavení, ze hřiště se mi to těžko posuzuje. Trochu jsme ztratili kontrolu nad hrou, ovšem v první půli jsme hráli dobře.

Hráli jste v netradiční sestavě a první minuty ve Slavii dostal Andres Dumitrescu. Jak se vám líbil?

Myslím, že pro Dumiho to byl hodně těžký zápas, je s námi chvilku. Všechno létalo do něj. Chudák, byl opravdu zaměstnaný. Ale věřím, že se brzy rozkouká a bude hrát výborně. Navíc do kabiny zapadl úplně v pohodě, je to milý kluk.

A co další změny v sestavě? Jen mezi náhradníky začali Lukáš Provod, Christos Zafeiris či Václav Jurečka.

Máme zhruba 20 až 24 hráčů, kteří můžou hrát od začátku. V tom je naše velká síla. Myslím, že trenéři kalkulovali se sestavou, aby se hráči protočili dneska i v derby. I tak byl náš tým silný a došel k výhře.

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.