Hlavní obsah

Els přiletěl do Česka učit golf, ale hrát nebude

PRAHA

Necelé tři dny stráví v České republice jeden z nejlepších světových golfistů Jihoafričan Ernie Els. Bývalá světová jednička bude hlavní postavou Mezinárodní týdne golfu 2008, který se uskuteční na Karlštejně. Do Prahy v pondělí přiletěl z britského Southportu, kde obsadil dělené osmé místo na slavném British Open.

Článek

"Golf v České republice podle mých informací jde hodně nahoru a získává na popularitě. Pro mě je to zajímavá zkušenost," řekl po svém příletu novinářům Els.

Momentálně pátý hráč světového žebříčku neplánuje, že by se na Karlštejně předvedl v akci, zůstane u výuky. "Budu se s lidmi bavit o golfu, budu jim vysvětlovat jak se zlepšovat. Ukážu techniku úderu, myslím, že jim to může pomoci," uvedl osmatřicetiletý vítěz tří turnajů nejvyšší kategorie major, který má na kontě přes 60 turnajových prvenství. Možnost otestovat své dovednosti proti golfové hvězdě bude mít i dvanáct výherců telefonické soutěže.

Do České republiky by se Els mohl v brzké době vrátit. "V příštím roce se tu uskuteční turnaj evropské PGA, takže moje nynější návštěva je zajímavá i proto, že poznám podmínky," naznačil Els, že by se mohl objevit na turnaji v Čeladné.

Když nehraje, obchoduje s vínem 

Na British Open se probojoval do elitní desítky, přestože po prvním dnu to vypadlo, že ani neprojde cutem do víkendového finále. Úvodních osmnáct jamek zahrál na 80 úderů a krčil se na samém konci výsledkové listiny. Druhý a čtvrtý den ale předvedl výborný výkon a shodně zahrál 69 ran. "Osmé místo pro mně byla po těch problémech s velmi nepříjemným počasím satisfakce," prohlásil Els.

Podle odborníků patří mezi pár hráčů, kteří by mohli amerického fenoména Tigera Woodse sesadit z pozice světové jedničky. "To byl báječný pocit. K prvnímu místu na žebříčku je ale potřeba mít vyrovnanou formu, hrát stabilně bez výkyvů. Věřím, že se to může opakovat," řekl Els.

Mezi golfisty je nepřehlédnutelný nejen svými výkony, ale také výškou 190 centimetrů, i proto je přezýván Big Easy. "Mohou za to moje rozměry, moje postava. Golfisté jsou většinou menší," vysvětlil Els. Když nehraje golf, snaží se co nejvíce věnovat rodině a také obchoduje s vínem. "Mám vinice v Kapském Městě. To je nádherné město pro letní prázdniny, pro odpočinek," dodal Els.

Reklama

Související témata: