Hlavní obsah

Kovarčík: Je to, jako by v Česku byla NHL každý rok

Peteru Kovarčíkovi ze společnosti Altamira Agency se podařilo na příštích pět let přivézt do České republiky PGA European Tour. "Pomohla nám zkušenost z doby prvních tří ročníků před dvanácti lety. A také fakt, že golf zažívá v Česku ohromný rozmach," řekl mimo jiné Kovarčík.

Článek

Podařilo se vám podepsat kontrakt na pořádání turnaje golfové série PGA European Tour v Česku na příštích pět let. Jak složitá jednání byla a kdy se myšlenka zrodila?

V minulém roce mě oslovili novináři ze specializovaného golfového časopisu. Tvrdili, že by bylo vhodné ucházet se po dvanácti letech o turnaj tohoto charakteru. Za podpisem kontraktu o pořádání akce v příštích pěti letech je roční úsilí a jednání. Pomohla nám zkušenost z doby prvních tří ročníků před dvanácti lety. A také fakt, že golf zažívá v Česku ohromný rozmach. Zatímco tehdy hrály dva tisíce lidí, dnes jich je padesát tisíc na osmdesáti hřištích. Golf je momentálně prokazatelně nejdynamičtěji se rozvíjejícím sportem v tuzemsku.

O turnaj má zájem řada zemí. Jak se podařilo uspět zrovna vašemu projektu?

Protože prezident domácí golfové federace Milan Veselý je ústřední postavou evropské golfové federace a umí dostatečně prodat rozvoj tohoto sportu v Česku. To on nám otevřel dveře.

Proč jste vybrali právě hřiště v Čeladné?

Na základě důkladných analýz a expertiz zástupců PGA Tour. Navíc jsem ctil názor prezidenta federace. Jde o rozvíjející se region s dostatečnými ubytovacími kapacitami a krásným prostředím. Na Karlštejně, který přicházel v úvahu, jsou nevyjasněné majetkové poměry. A jinde se dalo hrát jen za předpokladu dalších investic. Nemám strach z polohy areálu. Nejde o vzdálenost od Prahy, ale o kvalitu akce. Turnaj musí být zorganizovaný tak, aby se Čeladná na týden stala posvátným místem golfu.

Rozpočet akce je 250 miliónů korun. Budete schopni takové finance zajistit?

Zájem ze strany sponzorů je velký. Existuje šest nadnárodních firem, které se o akci velmi intenzívně zajímají už nyní, přestože byl kontrakt podepsán teprve v pátek. Je to tak, že zájemci o podílení se na této akci si musí pospíšit. Reklamní potenciál turnaje je obrovský. Z pohledu zajištění televizních přenosů na Eurosportu je prakticky garantováno půl miliardy diváků u obrazovek.

Lze význam akce srovnat s jinou sportovní událostí v Česku?

Ne! Nemáme žádnou pravidelnou akci zastupující Česko ve sportovním kalendáři v podobném významu. Blíží se tomu mistrovství světa motorek, ale tam diktuje podmínky motocyklová federace, respektive její promotér. Je to, jako by v tuzemsku každý rok startovala NHL. Z pohledu televizní sledovanosti však předčíme i NHL. Ta jde jen do několika zemí. PGA European Tour má záběr v Evropě i Asii. Navíc máme garantovaný jedinečný termín.

V čem spočívá jeho výjimečnost?

Turnaj se bude hrát dva týdny po British Open, takže hráči startující na americké tour budou v Evropě. A v Severní Americe se v daném termínu nehraje žádný velký turnaj. Navíc budeme hrát poprvé v sezóně, na jejímž konci se v listopadu v Dubaji uskuteční Turnaj šampiónů pro nejlepších šedesát hráčů s dotací deset miliónů dolarů. V Čeladné budou moci hráči získat důležité body, aby se do Dubaje kvalifikovali. To nám dává záruku obrovské kvality!

Reklama

Související témata: