Hlavní obsah

Mandelova smrt zasáhla i golf, Els dojal hráče

Smrt bojovníka za jihoafrickou svobodu Nelsona Mandelu zasáhla také mnoho golfistů. Před dohrávkou prvního kola Nedbank Golf Challenge v Jižní Africe uctili hráči Mandelovu památku minutou ticha. Ernie Els pak promluvil v emotivní řeči o svých setkáních s Mandelou. "Je to velmi smutný den pro celý svět. Ztratili jsme jednoho z největších lídrů. Člověka, o němž nelze říci nic špatného. Bojoval za to, v co věřil, strávil spoustu let ve vězení a vedl naši zemi až dosud," řekl.

Foto: gettyimages.com

Sergio Garcia

Článek

Smutek po Mandelově smrti zasáhl nejen Jižní Afriku, ale celý svět. Elsův projev pouhý týden před dalším podnikem jihoafrického turné European Tour, který v názvu nese přímo Mandelovo jméno, shrnul pocity mnohých Jihoafričanů. A nejen jich.

"Byl otcem naší země i celého kontinentu. Je velmi smutné, že musel odejít. Bylo mu sice 95 let, ovšem řadu z těch let mu vzalo vězení. Poprvé jsem ho potkal v roce 1994, kdy jsme spolu povečeřeli. I nadále jsme pak byli v kontaktu. Kdykoliv jsem vyhrál turnaj, vždy mi zavolal. Bydlel nedaleko golfového klubu v Houghtonu, když jsem tam hrál, přišel a vyměnili jsme si dárky. Stále mám ve své americké kanceláři jeho obrázek z toho dne v roce 1996," vzpomínal Els.

"Pamatuji si jeden let do Londýna, kdy jsme seděli vpředu v letadle. Když přišel pan Mandela a zahlédl mě s dcerou, šel si s ní promluvit. Sedla si mu na klín a on s ní rozprávěl jako se svým vnoučetem. To vše byly krásné okamžiky, byť byly krátké. Byl tou nejúžasnější bytostí, kterou jsem v životě potkal," doplnil Els s tím, že den jeho smrti bude pro všechny těžký. "Byl naším prezidentem, člověkem, který změnil naše životy. Byl to neuvěřitelný chlapík, bude nám scházet," zakončil.

Garcia: Vzhlíželi jsme k němu

K jeho slovům se na turnaji v Sun City připojili další hráči, stejně jako šéf celé série George O´Grady. "Ernieho slova byla dojemná a zasáhla každého na European Tour. Naše myšlenky míří k Mandelově rodině i všem lidem Jižní Afriky, kteří ztratili jednoho z nejinspirativnějších vůdců v historii. Díky propojení se Sunshine Tour cítíme spřízněnost s Jižní Afrikou a připojujeme se k lidem zde i z celého světa, kteří truchlí nad ztrátou skvělého muže a zároveň oslavují jeho život," řekl O´Grady.

Smrt Mandely zarmoutila i Sergio Garciu, který ovládl první kolo Nedbank Golf Challenge. "Byl to někdo, ke komu jsme vzhlíželi. Sice odešel, ale nyní na nás bude dohlížet a dbát, abychom zůstali na správné cestě," uvedl Španěl.

"Čekali jsme to, ale není to o nic lehčí. Naše země je zarmoucená, vždy nám bude moc scházet," podotkl zase Louis Oosthuizen.

Jihoafričané pak na domácím turnaji bojovali přímo na hřišti Garyho Playera, aby potěšili zkormoucené krajany. Charl Schwartzel je po dvou kolech s dvěma ranami pod par dělený šestý, Darren Fichardt s pěti údery pod normu dělí devátou příčku. Po pátečním druhém kole vede Jamie Donaldson z Walesu s jedenácti ranami pod par.

Další Jihoafričan Jbe Kruger zatím opanoval další turnaj European Tour v Hongkongu. Se sedmi údery pod par vede po dvou kolech o ránu před Stuartem Manleyem.

Reklama

Související témata: