Hlavní obsah

Na Karlštejně chtějí české golfistky navázat na Konopiště

Praha

Na Karlštejně vyvrcholí český golfový srpen. Do Česka se po třech letech vrací turnaj nejvyšší evropské ženské série LET a na Tipsport Czech Ladies Open se domácí hráčky pokusí navázat na akci nižšího okruhu LET Access Series na Konopišti, kde se začátkem měsíce výrazně prosadily.

Foto: FOTO ČGF/Zdeněk Sluka

Česká profesionální golfistka Kateřina Vlašínová.

Článek

Turnaj na Karlštejně je společný pro okruhy LET a LET Access a s dotací 120 tisíc eur se uskuteční do 23. do 25. srpna. Vítězka získá přes 19 tisíc eur.

Mezi 138 hráčkami je na pozvánky promotéra sedmnáct Češek. Z profesionálek se objeví Lucie Hinnerová, Kateřina Vlašínová, Eva Koželuhová, Kateřina Krásová a Michaela Valášková. Česká golfová federace nominovala amatérky Sáru Kouskovou, Terezu Meleckou, Terezu Koželuhovou, Patricii Mackovou, Annu Andrýsovou, Tatianu Boháčovou, Nelu Halaburdovou, Terezu Chlostovou, Janu Melichovou, Natalii Saint Germain, Karolinu Starou a Gabrielu Robertu Vítů.

"Dámský profesionální golf se odehraje na Karlštejně vůbec poprvé, dvacet dva let od zdejšího turnaje Czech Open v rámci PGA European Tour. Chceme dát mladým českým hráčkám příležitost srovnání se světovou konkurencí a pomoci zdejšímu golfu k dalšímu vzestupu," uvedl před turnajem promotér Luboš Koželuh. "Věřím, že když projdou česká děvčata cutem, budou turnaj sledovat nejen golfisti."

Češkám se v prvním srpnovém týdnu dařilo na na Konopišti: na turnaji druhé evropské série prošlo 18 z 28 hráček cutem a Melecká skončila druhá.

Na Konopišti šestá Vlašínová má i na karlštejnské hřiště skvělé vzpomínky. "Před dvěma roky jsem zde vyhrála český šampionát na rány, takže se už nemůžu dočkat, až to vypukne. Je výzva poměřit síly s hráčkami na vyšší túře," řekla Vlašínová.

Nejlepší česká amatérka uplynulých dvou sezon Kousková před návratem na studia do USA chce rovněž sbírat zkušenosti. "Hřiště je sportovní a očekávám, že cut bude pod par. Hodně budou rozhodovat budou jamky v údolí smrti," připomněla členka Czech Golf Teamu obávanou kombinaci jamek čtyři až šest.

Favoritkou je Němka

Favoritkou je ve formě hrající Němka Esther Henseleitová. Přijela i finská vítězka z Konopiště Saana Nuutinenová a dále například Švédka Linda Wessbergová, Angličanka Camila Lennarthová či Dánka Emily Pedersenová.

Cutem po druhém kole projde 50 profesionálek a všechny amatérky na stejném či lepším skóre. Nedělní finále začne v 8:30 a vyvrcholit by mělo ve 14:30. Pro příchozí je vstup volný, platí se pouze parkovné ve výši sto korun.

Na triumf některé z Češek je nejnižší kurz 350:1 na trio Melecká, Vlašínová, Hinnerová. Na 14. jamce je pro všechny golfistky vypsána prémie - pro hráčku, která jako první trefí hole-in-one, je připraveno čtvrt milionu korun.

Turnaj okruhu LET se v Česku naposledy konal v roce 2016 na Dýšině u Plzně, kde se uskutečnily čtyři ročníky. Dvakrát se předtím hrálo na Albatrossu.

Reklama

Související témata: