Hlavní obsah

Trenér Woodse: Golf je skoro jako hokej!

Úterní navečer jsme strávili v golfovém resortu Karlštejn, podívali se, jak vypadá naživo trénink Hanka Haneyho, osobního trenéra Tigera Woodse, který nám po tréninkovém dnu také poskytl zajímavý rozhovor. Po celou dobu mluvil zcela klidně a rozplýval se nad vším, co se týkalo České republiky. Emoce z něj ale opravdu čišely, když povídal o nedělním vítězství Tigera Woodse na British Open.

Foto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Hank Haney. V pozadí golfový resort Karlštejn

Článek
Fotogalerie

Co říkáte na Českou republiku a na její hlavní město? Měl jste už možnost prohlédnout si centrum?

Ano, bydlím přímo v centru v hotelu CARLO IV Boscolo a moje manželka dokonce řekla, že je to nejhezčí hotel, ve kterém kdy pobývala. A vaše město je opravdu nádherné. Včera jsme si udělali menší prohlídku, prošli jsme se po Karlově mostě a levou rukou se tam dotkli takového křížku. A lidé? Ti jsou tu úplně úžasní.

Pojďme ke golfu. Představte si, že vám byl přidělen úplný začátečník a máte týden na to, abyste s ním něco udělal. Nač byste se zaměřil?

Za jeden týden se dá s nováčkem udělat hodně. Ale nejdůležitější věc pro mě jako trenéra by byla zajistit, aby si hráč odnesl úžasnou zkušenost a aby se nemohl dočkat, až bude moci trénovat znovu. Musí udělat několik dobrých ran, jakmile jednou v golfu uděláte pár dobrých úderů tak vidíte, že to můžete zvládnout a chcete být schopni zahrát podobně dobrý úder znovu. Samozřejmě bych se mu snažil vštípit kvalitní postoj, ukázal mu, jak se má správně hýbat a ukázal mu základní švih.

Když někoho trénujete, potřebujete s ním navázat přátelský vztah?

Pokud chcete trénovat opravdu co nejefektivněji, tak musíte ve vztahu vypěstovat jistou důvěru. Nemusíte být zrovna nejlepší přátelé, ale rozhodně musíte mít respekt svého studenta a to je něco, co zabere čas. Ten nevznikne jen tak přes noc.

Řekněte něco o Tigeru Woodsovi, jaký to je člověk?

On je skvělá osoba, udělal mnoho krásných věcí pro děti skrze svou nadaci. Ve sportu je to obrovský dříč, myslím, že je skvělým příkladem pro ty, kteří se snaží dosáhnout úspěchu. Je to asi taková poklona pro jeho rodiče, protože ho vychovali opravdu skvěle. Naučili ho vyrovnávat se se vším, co se mu postaví do cesty. Nachází se neustále pod obrovským tlakem médií. Je jako rocková hvězda, kamkoliv přijde.

Jak moc si ceníte úspěchu na Open championship před několika dny?

Bylo to fantastické. Ale důležité to bylo zejména pro Tigera, jehož otec před krátkou dobou zemřel a jemu se povedlo zvítězit na snad nejlepším turnaji, kde je to možné. Když vyhrajete jakýkoliv jiný turnaj, tak je to skvělé, máte velkou radost, ale když vyhrajete Major championship, tak tomu se nic nevyrovná! Bylo to něco speciálního. Moment, na který nezapomenu, stejně jako nikdy nezapomenu na spolupráci s ním. Jsem si jistý, že bude vyhrávat i další turnaje, ale tento si budeme oba navždy pamatovat.

Co říkáte na golfový resort Karlštejn? Líbí se vám jeho design?

Vypadá skvěle, opravdu skvěle. Je opravdu těžké postavit kvalitní a hezké hřiště ve svahu a vypadá to, že se to stavitelům povedlo. Design je krásný, musí být radost tady hrát. V pozadí hrad, krásné údolí, prostě nádhera.

Máte ještě nějaké další cíle jako trenér?

Tiger Woods je můj jediný svěřenec a já už jsem dosáhl mnoha trenérských úspěchů, a tak se teď snažím pomoci Tigerovi, aby se stal ještě lepším hráčem a to je pořádná výzva a zároveň úžasná zkušenost.

Váš golfový ranč je známý po celém světě. Jaký je klíč k tomu, aby byl podobný projekt úspěšný, jako ten váš?

Je to takové unikátní místo, má skvělou atmosféru pro učení se hře. Když tam lidé přijedou, tak jsou golfem zcela obklopeni. Máme hodně trenérů, kteří jsou opravdu dobří a lidé z celého světa se k nám jezdí přiučit něčemu novému a snaží se zlepšit svou hru.

V jakém věku je dle vás ideální s golfem začít?

Začít se dá kdykoliv, ale jako u kteréhokoliv jiného sportu - čím dříve začnete, tím to bývá lepší. Ale měl jsem mnoho skvělých studentů, kteří začali po čtyřicátém, padesátém, ale třeba i šedesátém roku věku. Nesejde na tom. Jen musíte být na začátku trpěliví. Je to něco jako lyžování. Křivka výkonnosti je v jednom momentě velmi strmá, jakmile se do toho dostanete, tak už vše jde jinak. Důležitý je ten začátek, první týdny, měsíce nebo rok. Jakmile se dostanete přes ten pomyslný hrbol, tak už můžete hrát.

Jaká schopnost je pro golfového hráče tou nejdůležitější?

Golf je zejména o koordinaci rukou a očí. Musíte trefit míček opravdu přesně. Samozřejmě trochu i síla, abyste mohli dát míčku správnou rychlost, ale ta koordinace je hodně důležitá. To je také důvod proč hokejoví hráči bývají skvělí hráči golfu. Princip je stejný, snaží se něco trefit někam.

Nebyla by na závěr nějaká zábavná příhoda z golfových hřišť?

Teď si zrovna žádnou nedokážu vybavit. Zábava na golfu, to je ten skvělý čas, který trávíte s přáteli a radost z povedených střel. No a z mého trenérského pohledu? Je nemožné mít více radosti, než jsem měl z Tigerova vítězství v neděli.

Reklama

Související témata: