Hlavní obsah

Woods měl radost, že ho jako šampiona konečně viděly i děti

Augusta

Ještě předloni Tiger Woods sotva odpálil golfový míček do vzdálenosti přes 50 metrů. Po čtvrté operaci zad teprve zjišťoval, že zase může švihat holí a hrát golf. V neděli svůj návrat završil ve velkém stylu - na slavném turnaji Masters v Augustě se popáté v kariéře oblékl do zeleného saka pro vítěze. "Sedí mi," usmíval se.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Tradiční zelené sako a trofej - Tiger Woods popáté vyhrál slavné Masters v Augustě.

Článek

Trvalo ale dlouhých čtrnáct let, než si Woods mohl znovu ten pocit vychutnat. "Nikdy na to nezapomenu. Nejenže zase hraju golf, ale jsem schopen znovu vyhrávat," uvedl třiačtyřicetiletý Američan a jeho slova dokládají, jak těžkým obdobím prošel.

Dlouho se přitom zdálo, že se Woodsova kariéra a život vyvíjejí ideálně. Ve dvou letech udivil švihem v televizní show, kraloval americké amatérské scéně a první Masters ovládl už v 21 letech. Když v roce 2008 na US Open přidal už čtrnáctý major titul, bylo mu 32 let a vypadalo to, že je nezastavitelný.

Jenže pak se všechno rozpadlo. Jeho manželství, reputace i tělo.

Provalily se jeho nemanželské vztahy, podstoupil léčbu ze sexuální závislosti, ale rodinu nezachránil a se švédskou modelkou Elin Nordegrenovou se rozvedl. Čím dál víc ho sužovaly zdravotní problémy a se zády musel na čtyři operace.

Po každé z nich se zkoušel vracet, ale bolesti se opakovaly a jeho hra vypadala hrozně. "Měl jsem pocit, že je konec. Golf jsem v dohledné době neviděl," uvedl.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Tiger Woods oslavuje svůj triumf na Masters.

Až po zákroku v dubnu 2017 se věci začaly obracet k lepšímu. "Tahle operace vlastně nesouvisela s golfem, ale byla o kvalitě života. Před ní jsem toho opravdu nemohl moc dělat a v podstatě ležel dva roky v posteli, ze které mi pomáhali," líčil.

Zprvu byl rád, že si zase může hrát s dětmi a dceru Sam Alexis a syna Charlieho Axela zase vozit do školy a na kroužky. O golfu měl pochybnosti. "Byla doba, kdy jsem sotva chodil a seděl, moc toho nemohl, a to nemáte pozitivní myšlenky."

Rehabilitace mu umožnila vrátit se k normálnímu životu. "A pak jsem si najednou uvědomil, že zase můžu hrát golf," řekl Woods. "Měl jsem pocit, že to mám pořád v rukách, Tělo se sice změnilo, ale v rukách to pořád mám."

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Mohutný odpal Tigera Woodse.

Začal s tréninkem, z krátkých padesátimetrových ran se postupně dostal ke všem druhům úderů. A už loni ukázal, že může znovu zářit. V září ovládl v Atlantě závěrečný turnaj sezony na PGA Tour a získal zpět sebevědomí. "To byl obrovský krok kupředu a od té doby jsem směřoval k Augustě."

Znovunabytá sebejistota se v uplynulých čtyřech dnech projevila. V jeho očích se během hry zračilo soustředění a po jeho ranách fanoušci vybuchovali nadšením. Na hřiště se vrátilo skandování "Tiger! Tiger!" a jeho červené finálové triko.

Triumf, vzhledem k tomu, čím si prošel, označil Woods za nejtěžší v kariéře. Největší radost ale měl z toho, že ho s vítězným gestem viděly děti.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Radost Tigera Woodse po triumfu na turnaji Masters.

Dceři Sam byl rok, když Woods vyhrál v roce 2008 US Open. Syn se narodil o rok později, oba tak jeho dřívější slávu nepamatují. "Viděly jen, jak jsem se trápil a trpěl," mrzelo Woodse. Právě s dětmi se jako s prvními v Augustě objal. "Je nádherné s nimi sdílet úspěch. Je to nepopsatelný pocit," liboval si.

Návrat golfového krále oslavují fanoušci i hráči. Dá se čekat, že Woods ještě neřekl poslední slovo a může ohrozit rekord krajana Jacka Nicklause, vítěze osmnácti majorů, ke kterému mu chybějí tři tituly. "Je blíž, než si myslíme," řekl golfista Brooks Koepka.

Reklama