Hlavní obsah

Čtvrtá lajna zamotala Jalonenovi hlavu. Pozitivní starosti, usmál se kouč. Chválil Voženílka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaní hrdinové. Druhý duel Českých hokejových her v Brně rozhodla ve prospěch domácích čtvrtá formace dříčů. Proti Švédsku se při vítězství 4:3 trefili Jiří Černoch, Ondřej Beránek a Daniel Voženílek. Pro třineckého útočníka navíc šlo o první gól v národním týmu. „Bylo to super. Ještě navíc doma před skvělou kulisou. Za to jsem rozhodně rád. Ani nevím, jak jsem se trefil, budu se na to muset podívat," usmíval se Voženílek, který navíc přidal i dvě asistence a pořádně zamotal hlavu hlavnímu trenérovi Karimu Jalonenovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen během utkání v rámci turnaje České hokejové hry.

Článek

V prvním duelu stejně jako parták Beránek seděl, s o to větší chutí ale naskočili proti Švédům. Voženílek střelou zápěstím využil Černochovy clony a srovnal na 1:1. „S Jirkou jsem hrál i v mládežnických reprezentacích, takže se s ním znám dobře. Cítili jsme se dobře, navíc přidali i góly," pochvaloval si Voženílek, který kvůli reprezentaci přišel i o část třineckých mistrovských oslav.

„Kluci slavili celý týden. Říkal jsem si, že tam musím každé střídání nechat všechno, aby to stálo za to, že jsem oslavy vynechal," culil se 27letý forvard. A zasloužil si i pochvalu od kouče. „Když vám to lepí, tak vám to lepí. Byl nejužitečnější hráč play off. A do nároďáku přišel s úplně stejným stylem," oceňoval Jalonen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Voženílek oslavuje gól na 1:1 během utkání v rámci turnaje České hokejové hry 2023.

Zatímco Černoch si nejspíš jen pojistil letenku do Rigy, Voženílek s Beránkem pravděpodobně v původních plánech finského trenéra nebyli. „Čtvrtá lajna pracovala skvěle v obraně a mají dobrou energii i dopředu. Líbí se mi jejich chemie," chválil Jalonen. Víc ale prozradit nechtěl. „Nominaci se dozvíte v neděli. Každopádně to jsou pozitivní starosti pro trenéry. Nad některými místy je otazník. Sedneme si nad tím," pokračoval trenér.

Pro své svěřence měl v sobotu večer většinou slova chvály. „Odehráli jsme dva velmi dobré zápasy. Jsem opravdu šťastný, že jsme přehráli oba celky při hře pět na pět. Hlavně proti Švédům se mi líbil týmový duch i rychlost," liboval si. „Naučil jsem se nové české slovíčko, ‚souboj'. V nich jsme byli výborní," mínil Jalonen.

Poté ovšem zvážněl a úsměv z tváře zmizel. „Ale pak jsou tu vyloučení... Kluci musí pochopit, že tolik trestů prostě nemůžeme dostávat. To je fakt. Už jsme je varovali, ale pořád je vyloučení moc, pokud chceme vyhrávat v Rize," uvědomoval si zkušený kouč. Češi hráli sedm oslabení, inkasovali v nich jednou a pak ještě při hře Švédů bez gólmana.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jiříček během utkání Česko - Švédsko hraném v rámci turnaje České hokejové hry 2023.

Kouče zamrzely také další zdravotní problémy Davida Jiříčka, který naskočil poté, co doléčil naražený bok. „Ještě jsem nemluvil s doktorem, ale možná tam je menší zranění. Nešťastný start pro něj," smutnil Jalonen.

Když však došlo na téma atmosféry, zase mluvil s o dost lepší náladou. „Pocit vítězství je skvělý pro tým, ale i pro fanoušky. Vytvářeli výbornou kulisu. I jako trenéři jsme si to užívali," pochvaloval si kouč a souhlasili i hráči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci během utkání Česko - Švédsko hraném v rámci turnaje České hokejové hry 2023.

Obránce Jakub Zbořil oceňoval světelnou show fanoušků o poslední komerční přestávce. „To byl super nápad. Na chvilku jsem se zastavil a pročistil hlavu. Celkově se mi to moc líbilo, třeba jak fanoušci vyvolávali začátní, začínající...teda zahajovací sestavu. Ty brďo, čeština je těžká," smál se bek působící v Bostonu.

V 26 letech prožil premiéru v reprezentaci, navíc v mateřském Brně. „Jak jsme stáli na modré s klukama při hymně, tak jsem si promítl všechno, jak jsem tady vyrůstal, a šla mi husina od krku až ke kotníkům. Úžasné pocity," rozplýval se Zbořil.

Reklama