Hlavní obsah

Gólově mlčícího Gulaše dostalo do sestavy proti Švédům až zranění Přibyla

Örnsköldsvik
Aktualizováno

Třetí sezónu válí za švédský Färjestad a patří teď do elitní desítky kanadského bodování celé ligy, přesto hokejový útočník Milan Gulaš dnes večer proti Švédům na Karjale neměl původně hrát. Jenže těsně před zápasem si sparťan Přibyl způsobil svalové zranění a místo něj naskočí právě Gulaš, který odehrál už 28 mezistátních duelů a dostane příležitost odstranit nulu ze svého konta reprezentačních tref.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Jaroslav Špaček a útočník Milan Gulaš při tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karjala.

Článek

„Nečekané zařazení do sestavy, bohužel je to na úkor zraněného spoluhráče a navíc jsem s tou lajnou vůbec netrénoval," reagoval Gulaš. „V klubu se mi osobně daří a chci formu potvrdit i v reprezentaci," tvrdil s bilancí 7+9 aktuálně devátý muž produktivity švédské ligy.

„Sezóna se pro nás ve Färjestadu vyvíjí dobře a i osobně se mi docela daří. O pozvánce jsem ale nedumal, nemělo cenu přemýšlet, jestli se mi někdo ozve nebo ne a jsem rád, že se můžu zúčastnit. Taky si konečně pokecám česky s klukama v kabině, v Karlstadu tu příležitost nemám," usmívá se Gulaš.

Společně s obráncem Jakubem Krejčíkem, který nastupuje za švédské Örebro, se shodují, že Tre Kronor na turnaj postavili opravdu hodně silný výběr. „Spoluhráč z Färejstadu Magnus Nygren je v nominaci, tak jsme to v kabině trochu rozebírali. Ale žádné velké hecování, Švédové mají opravdu kvalitní kádr se zkušenými hráči," tvrdí Gulaš. Největší hvězdou je dvojnásobný mistr světa Joel Lundqvist, jehož dvojče Henrik chystá za Rangers.

Zlato z MS mají ve švédském výběru ale i obránci S. Kronwall, Fransson, Gustafsson a útočníci Axelsson, Danielsson a Ericsson. Posledně jmenovaný je navíc držitelem stříbra z loňských ZOH v Soči. Celkem je v domácím výběru osm krajánků z KHL ligy, mezi nimi i brankář Viktor Fasth, který se po třech letech v NHL vrátil do Evropy a chytá za CSKA. Čtyři hráči působí ve Švýcarsku, zbývající nominovaní Švédové nastupují v domácí soutěži.

Doma se stavil jen na otočku

Gulaš je přesvědčený, že na večer zápas bude v hledišti plno. „Örnsköldsvik je hokejové město s velkou tradicí. Lidi si to tady umějí užít, tak myslím, že přijde plný dům," říká odchovanec jihočeského hokeje. Přitom na mezistátní zápasy v hlavním městě Stockholmu bývá často hala Globen poloprázdná. „Nevím, proč to tak je. Když tam přijedeme hrát ligu, tak je pokaždé vyprodáno. Dá se říct, že Djurgaarden má nejlepší fanoušky v lize, atmosféra je vždycky perfektní. Je trošku zvláštní, když tam pak nastoupí švédská reprezentace a přijde jen pár tisíc lidí," krčí rameny.

Gulaše překvapilo i to, že ve Švédsku je už s velkým předstihem jasné, že po sezóně skončí u reprezentace kouč Pär Marts a nahradí jej dosavadní trenér dvacítky Rikard Grönborg. „Tohle u nás není zvykem, oni mají ale trošku jinou mentalitu. Připravují si to, aby s tím ti kluci už počítali," podotkl Gulaš, jenž se paradoxně vrátil do Švédska po dvou dnech. „Doma jsem byl vyloženě na otočku a stihl jen ten úterní trénink. Vyšlo mi to ještě blbě, že jsme hráli zápas v Lulea a musel jsem letět do Stockholmu, kde jsem čekal pak celý den na let do Prahy. Ale to k tomu patří, takový je hokej," nedělá si s tím hlavu.

Reklama