Hlavní obsah

Hokejisté Karjalu nedobyli, přesto kouče potěšili dobrými výkony

Helsinky

Nečekaně povedené a osvěžující vystoupení mají za sebou čeští hokejisté na turnaji Karjala v Plzni a Helsinkách. Dojem z výher nad Švédskem a Finskem trenérům nijak zásadně nepokazila ani porážka v závěrečném duelu s Ruskem, kvůli níž nedosáhl výběr kouče Josefa Jandače na druhý primát v historii podniku. Jandač vyzdvihl, s jakou chutí a nasazením jeho svěřenci na turnaji hráli.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Lukáš Radil v zápase se Švédskem (uprostřed). Vlevo Johan Sundström, vpravo Sebastian Wannström.

Článek

I proti výborně hrající sborné český tým předvedl přes některé nedostatky a okénka v obraně další povedený výkon, hráči ukázali nadšení, že si na takovém turnaji mohou zahrát a hájit barvy národního týmu. Motivací navíc pro ně může být i zatím nepředvídatelný vývoj ohledně olympijského turnaje v roce 2018. Není jisté, zda v Pchjongčchangu budou hrát i hokejisté z NHL, a Jandač avizoval, že se připravuje na obě varianty.

Realizační tým se chce dál držet nastaveného plánu. Znovu testovat hráče i jejich přizpůsobivost na požadavky trenérů. "I kdybychom turnaj vyhráli, nebo dopadli špatně, na naší strategii se nic nemění. Plánu se budeme držet. Věřím, že kluci budou dál podávat výkony jako na tomto turnaji. Hráli s chutí, s nasazením, prali se o výsledek, rvali se o úspěch, dobře bruslili. I takticky to poměrně dobře zvládali. Škoda jen posledního zápasu," litoval Jandač, že se nepodařilo dosáhnout na kýžený primát.

Líbilo se mu, v jak krátké době zvládali hráči přizpůsobovat hru současným nárokům reprezentace. "Snažili jsme se dělat porady takové, aby naše pokyny byly adresné, přímé. Někdy byly delší, než jsme chtěli, ale kluci to zvládli. Před prosincovým turnajem chceme udělat sraz o den dříve. Nešli bychom na led, ale hráče bychom rádi v pondělí večer seznámili s taktickou stránkou věci, aby vše dostali v klidu a rozložené. Na led se půjde až v úterý," nastínil Jandač.

Mezi obránci se spoléhá na Šimka a Jeřábka

Tématem českého hokeje posledních let jsou chybějící konstruktivní obránci. "Spoléháme na Radima Šimka, máme Kubu Jeřábka, to jsou kluci, kteří hráli už minulou sezónu celou Euro Hockey Tour. A posouvají další obránce dál. Je ale důležité vytvořit i nějaké kompaktní dvojice. Důležité je, že si kluci věří. Je to podpořené i hrou útočníků a také tréninky, které jsou nastavené na to, aby beci podporovali útok, rozehrávali a neodhazovali jen puky. Myslím, že to je v moderním hokeji důležité takhle hrát," poznamenal asistent trenéra a bývalý vynikající zadák Jaroslav Špaček.

"Z hlediska podpory útoku nebo hry na modré čáře to bylo celkem dobré. Přidat naopak musíme v defenzivní zóně. Třeba Honza Rutta musí zapracovat na obranné práci. V extralize je vysoko v bodování, ale jinak je v minusu. Milan Doudera podobně; má velmi dobré čtení hry, ale někdy dělá poziční chyby. Na to se budeme muset taky zaměřit," nastínil Jandač.

Zajímavý debut prožil z jeho pohledu Tomáš Pavelka. "Sezóna po titulu mu vůbec nevyšla, ale nyní zase nabírá zpět obrátky. Umí být mobilní, v defenzivě taky dobrý, v hodnocení plus/minus je na tom z Litvínova nejlíp. Před klukama je pořád dost práce, ale taky jí už kus udělali. Proto dostávají pozvánky do reprezentace," uvedl Jandač.

Nováčci příjemně potěšili

Jakub Jeřábek zastával v Helsinkách pozici kapitána po Janu Kovářovi. "Hrál výborně, patřil k našim nejlepším hráčům a jsem s ním maximálně spokojený. Kuba dobře cítí hru, je chytrým hráčem, navíc má tu vlastnost, že nemá rád prohry, což je na něm hodně vidět. Hraje dobře pozičně, zvládá podpořit útok, je to komplexní hráč a jsme rádi, že takhle roste," pochválil Jandač autora dvou gólů a stejného počtu nahrávek.

Kromě gólmana Karla Vejmelky, jenž plnil roli třetího brankáře a na sever Evropy neodcestoval, zasáhlo do hry sedm nováčků. A vedli si dobře. Jandačovi ukázali, že stačí mezinárodní scéně, zatím alespoň na úrovni EHT. "Vůbec nezklamali. Naopak příjemně nás potěšili. Naskočili do kolotoče a hráli bez obav, bez strachu," ocenil Jandač.

"Je to podle mého i tím, že si kluci udělali skvělou partu. Věří si, hrají systémem, který po nich chceme. A dodržují ho. Chtějí hrát s pukem, jsou na něm silní, i když v obranném pásmu to ještě trochu hapruje, ale to je i o sehranosti," uvedl Špaček.

V prosinci na Channel One Cupu v Rusku by chtěl tým navázat na utkání proti severským sokům. "Každopádně budeme chtít vidět další kluky, dáme prostor dalším hráčům, budeme reagovat na zdravotní stav," řekl Jandač.

Reklama

Související témata: