Hlavní obsah

Pešánův tým pro moskevskou misi: hned devět nováčků, ale i opory Jaškin s Hronkem

Praha
Aktualizováno

Výhradně z hráčů působících v tuzemské extralize a Kontinentální lize je složena nominace hlavního trenéra české hokejové reprezentace Filipa Pešána pro Channel One Cup, který se uskuteční od 17. do 20. prosince v Moskvě. Premiérového startu v seniorském národním týmu se na druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour může dočkat hned devět hráčů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Dvacetiletý útočník Pardubic Matěj Blümel je nejmladším českým hokejistou ve výběru pro Channel One Cup a zároveň jedním z devíti nováčků v národním týmu.

Článek

Nováčky ve výběru jsou obránci Dominik Mašín z Chabarovsku, Daniel Gazda ze Zlína, Jakub Zbořil z brněnské Komety a kapitán Českých Budějovic Pavel Pýcha. Z útočníků si můžou odbýt reprezentační debut Jakub Lauko z Karlových Varů, Matěj Blümel z Pardubic, Dominik Lakatoš z Vítkovic, Lukáš Jašek z Třince a plzeňský Petr Kodýtek.

„Jsou to mladí perspektivní kluci, kteří v extralize opakovaně podávají kvalitní výkony. Je to naše budoucnost, vidím v nich naše budoucí reprezentanty," říká Pešán na adresu Gazdy, Blümela nebo Pýchy.

Foto: Černý Vít, ČTK

Vítkovický útočník Dominik Lakatoš je jedním z devíti hráčů, kteří se v Moskvě můžou dočkat reprezentačního debutu.

Do nominace brankáře Hrubcem Willa a Furcha (každý by měl na turnaji odchytat jeden zápas), osm obránců a 15 útočníků. Čtrnáct hokejistů je z extraligy, zbylých dvanáct z KHL. Ve výběru nechybí ani klíčový obránce Filip Hronek z Hradce Králové či rozjetý útočník moskevského Dynama Dmitrij Jaškin, nejlepší střelec aktuálního ročníku KHL.

Program Channel One Cupu
Čt 17.12. 12:30Finsko - Česko (ČT 2)
Čt 17.12. 17:30Rusko - Švédsko (ČT sport)
So 19.12. 9:00Finsko - Švédsko (ČT sport)
So 19.12. 13:30Rusko - Česko (ČT 2)
Ne 20.12. 9:00Česko - Švédsko (ČT sport)
Ne 20.12. 13:30Rusko - Finsko (ČT sport)
Pozn.: Časy jsou uvedeny v SEČ, v Moskvě je o dvě hodiny více.

Pešán ukázal i na šestici hráčů, kteří působí v extralize kvůli odloženému startu NHL a nižších zámořských soutěží. Kromě nováčků Zbořila s Laukem (patří Bostonu), Jaška (Vancouver) a zkušeného Hronka (Detroit), se Channel One Cupu zúčastní i útočník Philadelphie zapůjčený do Karlových Varů David Kaše a forvard Detroitu toho času působící v Třinci Filip Zadina.

„Chceme tyto hráče mladších ročníků, kteří jsou na hraně NHL, otestovat. Další šanci bychom totiž měli možná až v květnu před MS nebo dokonce až v roce 2022 na olympiádě," vysvětluje Pešán, jemuž se se z turnaje omluvili obránci Krejčík s Jordánem a útočníci Sekáč, Hyka a Radim Zohorna, kterého nepustil Pitssburgh.

Jeho bratři Hynek a Tomáš Zohorna z Chabarovsku zase požádali o omluvenku z rodinných důvodů a Pešán jim vyhověl. „Vždycky totiž vzorně reprezentovali a měl jsem je i na listopadové Karjale," řekl Pešán.

Foto: Sport.cz

Filip Pešán.

„I tak doufám, že se nám povedlo vytvořit správný mix mladších a zkušenějších hráčů. Bohužel jsme nemohli vzít hráče působící ve Skandinávii a Švýcarsku, to kvůli tamním covidových opatřením a karanténě," vysvětlil Pešán s tím, že na širším seznamu pro moskevský turnaj má dokonce 58 hráčů.

To proto, kdyby se hráči se smlouvami v NHL museli narychlo vracet za oceán, neboť ze zámoří jdou zprávy, že nová sezona nejlepší hokejové soutěže světa může začít v polovině ledna. Široký seznam 58 hráčů pro Channel One Cup sestavil Pešán i s ohledem na možná zranění nominovaných a koronavirovou situaci ve světě.

V jeho užším výběru chybí třeba nejlepší střelec aktuální extraligové sezony Matěj Stránský, který figuruje mezi náhradníky. „Zápasy extraligy jdou za sebou v rychlém sledu a nechtěl jsem klubům uškodit, že bych jim vzal spoustu hráčů. Z útočníků Ocelářů jsem dal přednost Zadinovi s Jaškem, kteří se brzy budou vracet do zámoří," vysvětluje Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Radil se vrací do národního týmu téměř po třech letech.

Poprvé od února 2018 se do reprezentace vrací Lukáš Radil, který před touto sezonou opustil po dvou letech zámoří a zamířil znovu do KHL. Útočník Spartaku Moskva je zároveň s 63 starty nejzkušenějším hráčem aktuálního výběru a s 15 góly i jeho nejlepším střelcem. Z listopadové Karjaly, na které Češi obsadili druhé místo, zůstali v kádru Hronek a útočníci Nestrašil z Magnitogorsku a liberecký Lenc.

Přestože úvodní zápas turnaje proti Finům měla sehrát česká reprezentace příští čtvrtek v Helsinkách, nakonec se všechny duely uskuteční v ruské metropoli. Důvodem je snaha o vyhnutí se zbytečnému cestování a zabránění možnému šíření nemoci covid-19.

Moskevský turnaj proběhne ve velmi podobném režimu jako listopadová Karjala. Hráči budou v tzv. bublině a podstoupí pravidelné testy na koronavirus. Zápasy domácí sborné by se měly odehrát před omezeným počtem diváků, ostatní duely mají být před prázdnými tribunami.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána na Channel One Cupu postupně vyzvou ve čtvrtek Finsko, o dva dny později Rusko a turnaj zakončí v neděli proti Švédsku.

Nominace české reprezentace na Channel One Cup:
Brankáři:
Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Dominik Furch (Dinamo Minsk/KHL)
Obránci:
Dominik Mašín (Chabarovsk/KHL)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
Pavel Pýcha (České Budějovice)
Filip Hronek (Hradec Králové)
Daniel Gazda (Zlín)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
Ondřej Vitásek (Dinamo Riga/KHL)
Jakub Zbořil (Kometa Brno)
Útočníci:
Lukáš Rousek (Sparta Praha)
Andrej Nestrašil (Magnitogorsk/KHL)
Jakub Lauko (Karlovy Vary)
Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva/KHL)
David Kaše (Karlovy Vary)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
Radan Lenc (Liberec)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Matěj Blümel (Pardubice)
David Šťastný (Mladá Boleslav)
Dominik Lakatoš (Vítkovice)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL)
Filip Zadina (Třinec)
Lukáš Jašek (Třinec)
Petr Kodýtek (Plzeň)
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: