Hlavní obsah

Smejkal plnil černou práci pro útočná esa: Byl jsem nervózní, ale je radost s nimi hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od trenéra Kariho Jalonena dostal speciální úkol. Plnit černou práci pro hvězdy z NHL Tomáše Hertla a Jakuba Vránu. Hokejový útočník národního týmu Jiří Smejkal tento úkol splnil, dobrý výkon navíc korunoval vítězným gólem. I díky němu Češi na Švédských hokejových hrách ve Stockholmu porazili Finsko 3:1 a v přípravě na blížící se mistrovství světa zapsali čtvrté vítězství v řadě.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Jedním ze střelců v souboji proti Finsku byl i Jiří Smejkal.

Článek

Že si zahraje po boku útočných es, Smejkal nečekal. „Když jsem viděl sestavu, začal jsem být trochu nervózní. Trenéři po mně chtěli černější práci. Abych vybojovával puky a tlačil se do branky," prozradil po utkání útočník finského Lahti v rozhovoru pro ČT sport.

Nervozita z něj ale mohla v zápase spadnout. Zejména od druhé třetiny druhá formace národního týmu byla na ledě pořádně vidět. „Dařilo se nám a měli jsme spoustu šancí. Mohli jsme dát klidně víc gólů," uvědomoval si Smejkal. Ten se radoval z trefy ve 38. minutě, kdy po Hertlově přihrávce navyšoval na 2:0.

Za reprezentaci se prosadil po dlouhých devíti duelech bez gólu. „Na střelecký půst jsem tolik nemyslel. Pořád se snažím hrát svoji hru a odvádět stoprocentní práci. Snad jsem trápení prolomil a bude mi to do brány padat stejně jako v sezoně," pokračoval Smejkal před televizními kamerami.

Svou roli mezi Hertlem a Vránou si užíval. „Je radost s nimi hrát. Oba jsou světoví hráči působící v nejlepší soutěži, kde dominují," chválil 25letý křídelník. Vrána naskočil do druhého letošního utkání v reprezentačním dresu, Hertl do prvního zápasu za národní tým po sedmi letech. „Naučit se taktické pokyny jim ale dlouho trvat nebude. Už od druhé třetiny bylo znát, že si zvykli," mínil Smejkal pro Českou televizi.

Rodák z Českých Budějovic, který v příští sezoně bude působit ve švédském Oskarshamn, si pochvaloval výkon celého týmu. „Hráli jsme týmově. Od začátku jsme plnili pokyny. Dostat se do vedení bylo klíčové. Finové trochu otevřeli obranu a dali jsme rychle druhý gól," oceňoval Smejkal.

Národní tým finského soupeře přestřílel 24:12 a měl o něco více ze hry. „Docela jsme je točili. Naopak v obraně jsme jim puky rychle odebírali a nepouštěli jsme je do tlaku. Dvanáct střel na naši branku, to je paráda," vyzdvihoval útočník.

Češi přesto pustili výběr Suomi do jednogólového kontaktu v poslední části. „Třetí třetina už byla takticky svázaná. Naštěstí jsme udrželi náskok," říkal pro ČT sport s úlevou Smejkal.

Reklama

Související témata: