Hlavní obsah

Hokejisté Sparty se polepšili, ale chybělo jim štěstí

PETROHRAD

Hokejisté pražské Sparty si ve svém druhém vystoupení na turnaji Super Six alespoň trochu napravili reputaci. Sice opět prohráli, když nestačili na finskou Hämeenlinnu, ale předvedli mnohem lepší výkon. S finským mistrem odehráli vyrovnanou partii, a kdyby měli trochu více štěstí, uhráli by minimálně nerozhodný výsledek po základní hrací době.

Článek

"Dnes jsme neodehráli špatný zápas, ale bohužel jsme prohráli. Soupeř byl kvalitní," řekl ČTK útočník Jaroslav Hlinka. Sparta se snažila odčinit páteční nečekanou porážku od Žiliny, která se ve slovenské lize trápí. Výsledkově se jí to ale nepodařilo. "Hráli jsme o třetí místo a napravení si reputace, kterou jsme si tady zkazili. O prize money nešlo," podotkl Hlinka.

V úvodu měl český tým problém s nedisciplinovaností a sérií vyloučení. "Hráče jsme na to upozorňovali, ale přesto jsme byli vylučovaní. Na druhou stranu jsme to přestáli jako včera Žilina proti nám a trochu nás to nakoplo. Přitom tam byly i u soupeře podobné zákroky na nás, ale rozhodčí to nepískl," uvedl trenér Sparty.

Sparta poté paradoxně při inkasovala při vlastní početní výhodě. "Bylo to naší laxností. To by se nám nemělo stávat, ale máme s tím problémy i v extralize. Na tomto fóru je to ale trochu rychlejší a dělalo nám to potíže," přiznal Výborný s ohledem na řadu šancí finského mistra v oslabení.

Salfický: Jeden gól asi měl platit

Kvalitním výkonem se prezentoval brankář Dušan Salfický, který dostal přednost před Tomášem Dubou, jemuž se proti Žilině moc nedařilo. "Je pravda, že jsem se po delší době zpotil a jsem celkem spokojený. Snad jsem neudělal žádnou chybu, ale na vítězství to nestačilo. Celkově tak převládá spíše zklamání," uvedl Salfický, který si podle nepříliš přesných statistik pořadatelů připsal 47 úspěšných zákroků.

V permanenci byl hned od první minuty, kdy Finové měli sérii přesilových her. "Říkali jsme si, že musíme hrát bez oslabení, protože na začátku hrají výborně, a ono přišlo tohle. Zaplaťpánbůh jsme to ale přežili a možná nás to trochu nakoplo. Z mého pohledu je navíc lepší, když se do toho člověk dostane hned ze začátku, než když na mě jdou dvě tři střely za třetinu," řekl Salfický.

Soupeř jej dvakrát překonal, aniž gól rozhodčí uznal. V prvním případě by ale moc neprotestoval, kdyby branka platila. "Myslel jsem, že mám puk v klíně a rozhodčí asi taky. Přitom ta střela prošla. Na kostce jsem viděl, že se pak puk došoural za čáru," přiznal Salfický. Druhý gól bruslí byl podle něj úmyslně kopnutý. "Hráč věděl, že ji nastavuje. To udělal rozhodčí správně," poznamenal.

Hämeenlinna si věří na celkové vítězství

Dvojnásobný mistr světa přišel před sezonou do Sparty jako plánovaná jednička, momentálně však kryje záda Dubovi. Zda mu pomůže dnešní výkon zpět do branky, ale netuší. "Tohle byl specifický turnaj a Tomáš chytá v lize dobře. Spíše to pomůže mně, že si člověk řekne, že za tu dobu, co sedí, nezapomněl chytat a je schopný nějaký výkon předvést," dodal Salfický.

Hämeenlinna si zajistila postup do finále a navázala tak na výsledky předcházejícího finského mistra Kärpätu Oulu. V boji o celkový triumf se HPK utká s Kazaní, nebo Luganem, které čeká rozhodující vzájemný zápas dnes večer. "Je nám jedno, kdo to bude. Určitě to bude kvalitní soupeř, ale my si věříme. Máme šanci vyhrát," dodal Jalonen.

Reklama

Související témata: