Hlavní obsah

Kántor: Švédská liga je určitě lepší než česká

Hokejový obránce Robert Kántor bere Färjestad jako vysvobození a v rozhovoru pro deník Právo připouští, že soutěže na severu Evropy je kvalitnější než česká extraliga.

Článek

Za půl sezóny už jste stihl vystřídat tři kluby, po Pardubicích a několika zápasech za Vítkovice jste se usadil ve švédském Färjestadu. Byla to dobrá volba?

Já jsem spokojený, že jsem se dostal do skvělého klubu, co se týče zázemí. Počínaje manažerem po všechny lidi, kteří se starají o hokejové záležitosti, je všechno na vysoké úrovni. Jsem moc spokojený.

Takže si švédské angažmá protáhnete i o další sezónu?

Zatím jsme jednání nevedli, ale když se dohodneme na oboustranně výhodných podmínkách, budu rád.

V Pardubicích jste na začátku sezóny nehrál, je pro vás Färjestad vysvobozením?

Dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Ta počáteční nejistota byla hrozná, čím víc se to protahovalo, tím to bylo nepříjemnější. V Pardubicích jsem nehrál, nebylo to tak, že bych chtěl odejít a dělat rozbroje, ale prostě se trenéři rozhodli, že nebudu hrát, tak jsem šel o dům dál.

Kvůli švédským daňovým zákonům jste ale mohl nastoupit až v půlce října. Bylo složité zapadnout do rozjetého týmu?

Byl jsem trochu nervózní, ale pomohlo mi pár zápasů ve Vítkovicích. Sice jsem tam neoslnil, ale rozehrál jsem se a ve Färjestadu pak zapadl.

Švédská liga je pověstná defenzívním stylem, byla to pro vás velká změna?

Právě, že ne. Chtěl bych dementovat, že je švédská liga defenzívní. Útočí se tam možná víc než v Česku, akorát že se všichni vracejí a plní si své defenzívní úkoly. Hra má spád a hodně se bruslí. Liga ve Švédsku je určitě lepší než česká.

Zaznamenal jste přísnější metr rozhodčích?

Člověk si musí dávat ještě větší pozor na jakékoli hraní holí a na to, aby se mu protihráč neotočil čelem k mantinelu, což oni dělají s oblibou. Ale jinak na rozhodčí ve Švédsku nemůžu říct nic špatného.

Jak jste spokojený s prostorem, který dostáváte na ledě? V Petrohradě na Super six jste chodil i na přesilové hry...

Ty hraju stabilně. Člověk musí respektovat sílu týmu, půlka hráčů byla v NHL nebo je v nároďáku. I kdybych hrál míň, musím se s tím smířit, ale jsem s vytížením spokojený.

Jak se vám líbí Švédsko? Dobře to znáte ve Finsku, je to podobné?

Je, akorát lidi jsou ve Švédsku daleko milejší. Navíc ve Färjestadu je prostředí mnohem rodinnější, než když jsem předtím působil třeba v Helsinkách nebo v Moskvě.

I manželka a malá dcerka Sarah doma poznají, že se vám teď daří hokejově víc?

Jakmile se daří v práci, se soukromím je to stejné. Navíc Färjestad nám vyšel maximálně vstříc se zázemím i bydlením...

Reklama

Související témata: