Hlavní obsah

Moravec našel v Hämeenlinně ztracenou pohodu

PETROHRAD

Český hokejový útočník David Moravec si pochvaluje nalezenou pohodu ve finské Hämeenlinně. Přitom v závěru minulé sezóny ještě pomohl postoupit švédskému celku Malmö IF do nejvyšší soutěže, a když se dohodl na dalším pokračování spolupráce s Redhawks, doufal, že jej čeká úspěšný ročník. Nakonec ale bylo všechno jinak. Malmö se v Elitserien trápí a postupně se rozpadla tamní početná česko-slovenská kolonie. V prosinci pak poslední tým soutěže opustil i Moravec a odchod do Finska si nemůže vynachválit.

Článek

"V novém prostředí jsem si zvykl rychle. Věděl jsem, do čeho jdu, a zatím nemohu říci, že bych měl jeden větší problém," uvedl Moravec v rozhovoru pro ČTK na turnaji Super Six v Petrohradu, ve kterém se HPK jako úřadující finský mistr představil. Sice měl podle svých slov čtyři nebo pět dalších konkrétních nabídek, ale rozhodl se pro Hämeenlinnu. "Jevila se jako nejideálnější řešení. I vzhledem k rodině a dohrání sezony," řekl.

Do Ruska se mu nechtělo

Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz mohl jít hrát i do Ruska, kde již v minulosti rok působil, ale moc se mu tam nechtělo. Zřejmě i proto, že nabídky nedostal ze špičkových klubů. "Tři a půl měsíce by se dalo vydržet i v jiných klubech než v těch, které jsou na úrovni. Tam je pár výborných a pak ty, které mají sice finanční zázemí, ale jsou jinde. I kvůli rodině jsem se ale rozhodl pro Finsko," podotkl Moravec. A ani v nejmenším prý nelituje. "Hämeenlinna je malé, ale hokejové město. To je teď pro mě důležité," uvedl.

O odchod z Malmö usiloval sám. Nebyl totiž spokojený s tím, jak jej trenér při zápasech využívá. "Hrál jsem strašně málo. Ne tolik, jak bych si představoval, a situace už byla neúnosná. Teď hraji daleko více a jsem spokojenější," pochvaloval si Moravec. Co se v klubu oproti loňské sezoně změnilo a jaký byl důvod odchodu dalších českých a slovenských hráčů, to stále moc nechápe. "Nehráli jsme. Bylo zbytečné nás tam kupovat, když hráli jiní hráči. Loni to bylo o něčem jiném. Teď se obměnil kádr a už to nebylo ono, ani v kabině," pokrčil rameny odchovanec vítkovického hokeje.

Drží Kazaň rozhodčí?

Co vše se ve švédském klubu dělo, rozebírat nechtěl. "Většinou je to tak, že když se nedaří mužstvu, tak není něco v pořádku ani nahoře. Kdo hokeji rozumí nebo se v něm pohybuje, tak ví, jak to chodí. S manažerem jsme si ale podali ruku a řekli, že to nebudeme nikde rozmazávat. Nebylo to ale ideální," přiznal pouze Moravec, který za Malmö odehrál 30 zápasů s bilancí gólu a osmi asistencí.

Nyní je spokojený v Hämeenlinně, které se v Petrohradu snaží pomoci vyhrát turnaj evropských mistrů. HPK dokázalo postoupit do finále, kde se dnes utká s ruským Ak Bars Kazaň. "Finále bylo náš základní cíl. Chtěli jsme navázat na Oulu, kterému se to povedlo v předešlých dvou letech, a ukázat, že finský hokej je dobrý," řekl. Je si ale vědom, že porazit domácího favorita nebude jednoduché. I proto, že mu zatím přejí rozhodčí. "Například v jejich zápase proti Färjestadu bylo vidět, že rozhodčí začal kouzlit. Bylo tam pár sporných situací a všechny proti Švédům...," všiml si.

Účastník čtyř světových šampionátů, který se zkoušel prosadit i v zámořské NHL, má v Hämeenlinně smlouvu do konce sezony. Co bude dál, ještě neřeší. "Příští sezona je daleko. Ještě rok bychom ale chtěli zůstat venku a pak se uvidí. Malá ještě nemusí do školy," dodal Moravec. Optimismus mu dodává i dobrý zdravotní stav. V sezoně 2005/06 měl velké problémy se zády, ale nyní je prý vše v pořádku.

Reklama

Související témata: