Hlavní obsah

Bizarní pokuta pro Jágra! Za co ho trestá disciplinárka?

Praha

Může se to zdát jako sebevíc bizarní trest, ale je to fakt! Majitel a útočník hokejistů Kladna Jaromír Jágr musí z rozhodnutí předsedy disciplinární komise extraligy Viktora Ujčíka zaplatit pokutu šest tisíc korun za to, že se rozbruslení před pátečním zápasem v Karlových Varech a o dva dny později doma proti Vítkovicím zúčastnil bez hráčské helmy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kladenský hokejový útočník Jaromír Jágr až dosud chodil na rozbruslení bez helmy. Nyní to musí změnit, pokud nechce platit pokuty.

Článek

Na ledovou plochu nastupuje na předzápasové rozbruslení i utkání jako poslední z týmu. Zatímco k duelům už vyjíždí na led s helmou, čtyřicet minut před prvním buly si jde ale led osahat bez ní. Jenže s tím je teď v případě Jaromíra Jágra konec. Pokud tedy nechce, aby za to byl i nadále sankcionován.

Při svém sezoním debutu v Karlových Varech to Jágr učinil poprvé a disciplinárka mu za to vyměřila dvoutisícový flastr. V neděli proti Vítkovicím helmu na rozbruslení opět neměl a Ujčík mu za opakování přestupku udělil další pokutu, tentokrát čtyřtisícovou.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jaromír Jágr na kladenské střídačce.

„Povinnost účastnit se předzápasového rozbruslení, stejně jako vlastního utkání v hráčské helmě, speciálně vyrobené pro lední hokej a s řádně upevněným řemínkem pod bradou, je stanovena v  článku 34 pravidel ledního hokeje," uvedl Ujčík, že vlastně ani neměl na výběr a musel Jágra potrestat.

„Uvedené opatření Mezinárodní hokejové federace je odůvodněno nutností chránit zdraví hráčů nejen v průběhu utkání, ale i během rozbruslení, kdy může dojít při zásahu hlavy pukem i k vážným zdravotním následkům," doplnil Ujčík s tím, že i rozbruslení se musejí hráči podle pravidel účastnit v úplné výstroji.

Co říká herní řad extraligy:
Každý klub je povinen zajistit, aby hráči družstva účastnící se rozbruslení předcházejícího utkání Tipsport ELH měli na sobě úplnou výstroj ve smyslu čl. 24 bodu vi. Pravidel. Kontrolu uvedené skutečnosti provádí brankový videorozhodčí, který je povinen v případě shledání jakékoliv nesrovnalosti podat zprávu řediteli ELH.

Pro Jágra šlo v pátek o premiérový zápas v sezoně extraligy, do které se jeho Kladna vrátilo po pěti letech. Sedmačtyřicetiletý forvard úvodní dvě kola nejvyšší soutěže vynechal kvůli zranění.

Prohře Rytířů 4:7 však nezabránil, přestože se prosadil gólově. Ve 47 letech a 218 dnech se tak stal historicky nejstarším autorem gólu v nejvyšší soutěži, když z čela sesadil Martina Ručinského (ten skóroval ve finále play off 2015, když mu bylo 44 let a 41 dnů).

Reklama