Hlavní obsah

Bříza dává sparťanům za vzor fanoušky Komety. A mrzí jej smutná situace Slavie

Praha

Pochvaluje si, jak se hokejová Sparta v minulé sezóně zabydlela v O2 areně, přesto věří, že identita fanoušků s klubem s velkým eskem ve znaku bude ještě silnější. Petr Bříza, předseda představenstva Sparty a od srpna i její nový majitel, dává za vzor příznivce brněnské Komety.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Generální ředitel společnosti Billa v ČR Jaroslav Szczypka (vlevo) a předseda představenstva a majitel hokejového klubu HC Sparta Petr Bříza.

Článek

Ve čtvrtek jste oznámil, že Sparta má díky Bille po pěti letech generálního partnera. Byla jednání náročná?

Není jednoduché oslovit a úspěšně dotáhnout jednání s takovou společností, je to práce na mnoho měsíců. Ale velmi brzo jsme našli shodu na tématu mládež. Pro Billu bylo pozitivní, že Sparta investuje a věnuje velkou pozornost mládeži. Jsem rád, že postupně naplňujeme rozpočet, máme vysoké procento partnerů, kteří s námi zůstávají v časech dobrých i zlých.

K tomu jistě pomohlo, jak jste se v loňské sezóně po přesunu z Holešovic zabydleli v O2 areně. Jste spokojený, že průměr návštěvnosti v základní části činil 7612 fanoušků a v play off dokonce 12 664 příznivců?

Jsou to fenomenální čísla a při vší úctě, respektu a nostalgii k holešovické aréně to byl zásadní krok, který dal Spartě úplně jiné možnosti. Ve chvíli, kdy slávisti řeknou, že jsou naštvaní, že jsme v O2 areně, ale zároveň uznávají, že jsme halu zabydleli lépe než oni, je to pocta. Věřím, že budeme každým rokem oslovovat více a více fanoušků.

Jak toho chcete dosáhnout?

Budeme se snažit být klubem Prahy, budujeme prestiž Pražáků. V hokeji nemáme takové prostředky jako ve fotbale, proto je podpora fanoušků velmi důležitá. Chtěl bych je poprosit, aby nám v tom pomohli a ukázali, že se s klubem ztotožňují, jako to je v jiných městech.

Ve kterých?

Třeba v brněnské Kometě. Identita lidí k regionu a podpora klubu od fanoušků je obrovská. Její fanoušci mají v autě vyvěšené klubové vlaječky, což je i náš cíl. Když během několika týdnů prodáte pět a půl tisícovek permanentek, jako Kometa, klubové kase to přinese peníze, které investujete do hráčů. To je jednoduchá rovnice.

Jenže Praha je specifická...

Hodně specifická! Není v ní jeden klub, na který by byl každý hrdý, proto je to samozřejmě těžší. Navíc v ní lidi mají obrovskou nabídku jiných aktivit. Specifičnost Prahy nyní potvrzuje smutná situace Slavie (sešívání se potýkají s velkými finančními problémy a dosud není jisté, jestli vůbec budou hrát v nové sezóně druhou nejvyšší soutěž - pozn. aut.). Věřím, že se jim ji podaří vyřešit. Je na tom ale vidět, že financování hokejového klubu v České republice je závislé na regionu, financích a partnerech. Nikde jinde příjmy pro sestavení kvalitního týmu neseženete. Je to jednoduchá rovnice - Sparta bude silnější s partnery a diváky.

Zeptám se tedy znovu. Jakou cestou chcete sparťanské fanoušky oslovit?

Nemůžeme pořád vymýšlet nové věci a myslet si, že díky nim přijdou noví fanoušci. Hodně jezdím po Evropě a diskutuji s manažery a majiteli klubů. Třeba Švédové neustále zmiňují slovo commitment, tedy závazek, identita. Potřebujeme se dostat k situaci, že čím větší bude základna fanoušků, tím silnější je klub. To je třeba případ fotbalové Bohemky. Má zvláštní komunitu fanoušků, která se dokáže nabudit a aktivovat, když je potřeba klub podpořit. V dobrých i zlých časech. Pokud máme být s českým hokejem úspěšní a konkurovat třeba německému Mannheimu nebo Eisbärenu Berlín, kteří mají průměrnou domácí návštěvu přes deset tisíc lidí, potřebujeme diváky. Bez toho se vrcholový sport nedá rozvíjet. Cestu vidím i skrz financované členství fanoušků klubu. Ale je to hodně dlouhá cesta.

Pojďme ke sportovní stránce. Trenér Jiří Kalous doufá, že Sparta v této sezóně naplní svůj sen. Co jím je? Titul?

To je obligátní otázka. Jednou jsem před sezónu řekl, že chci titul, jindy jsem byl opatrnější, že chceme hrát dobrý hokej. A byli jsme nařčeni z toho, že jsme alibisti. Každý hráč by měl mít na začátku sezóny cíl, že pro svůj klub vybojuje titul. Doufám, že to tak mají i naši hráči, nicméně ta cesta je pekelně dlouhá.

Nenaruší chod týmu absence Jiřího Kalouse v úvodu sezóny, který bude od neděle coby asistent trenéra Jandače připravovat národní tým na Světový pohár?

Nenaruší, od začátku jsme počítali s tím, že ho nahradíme. Zdeněk Moták s Jirkou Vebrem mužstvo plnohodnotně převezmou, už si ten model vyzkoušeli během léta.

Reklama

Související témata: