Hlavní obsah

České Budějovice budou kvůli situaci s covidem hrát doma s Libercem až v lednu

Hokejisté Českých Budějovic mění kvůli koronavirové situaci na jihu Čech program. Domácí zápas 29. extraligového kola s Libercem sehrají místo původního termínu 3. prosince až o více než měsíc později v úterý 11. ledna. Vedení Motoru tím zareagovalo na neutěšený stav v jihočeských nemocnicích a opětovně zhoršenou epidemiologickou situaci v České republice.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejsité Budějovic Tomáš Chlubna (vpravo) a David Štich. Ilustrační foto.

Článek

Podnětem k odložení zápasu, na němž se Jihočeši dohodli s Bílými Tygry, byl apel jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) na omezení hromadných akcí v kraji v nejbližších dnech z dnešní mimořádné tiskové konference. Hokejový klub o odložení utkání informoval prostřednictvím svého webu.

Právě hokejová utkání v Budvar aréně s kapacitou 6421 diváků jsou v následujícím období vesměs těmi nejmasovějšími akcemi na jihu Čech. Motor má čtvrtý nejvyšší průměr návštěvnosti na domácích zápasech. Dosud odehraných 14 utkání Jihočechů ve jeijch hale vidělo v průměru 5791 diváků. Po rozhodnutí o odložení duelu s Libercem by se měl Motor doma představit až v neděli 12. prosince v souboji s Kladnem.

Českobudějovická nemocnice je jedním z nejvytíženějších zařízení s covidovými pacienty v zemi. "Vnímáme vážnost situace, stejně jako si uvědomujeme, že potřebujeme fanoušky v hale. Věříme, že během více než dvou týdnů, kdy se nebudou hrát v Budvar aréně zápasy, by se mohla situace alespoň částečně uklidnit," vysvětlil postoj klubu generální manažer Stanislav Bednařík.

Kuba vedle jiného vyzval zejména seniory, aby příštích deset dní zásadně omezili své společenské, pracovní i rodinné kontakty. "Zátěž jihočeských nemocnic kontinuálně stoupá a v budoucích dnech můžeme očekávat narůstající počet pacientů," uvedl Kuba.

Motor již před pár dny ohlásil akci, při níž se snaží motivovat lidi k očkování proti nemoci covid-19. Každý z fanoušků nově očkovaných 1. dávkou v Očko centru na výstavišti v Českých Budějovicích může od pondělí dostat dvě vstupenky na zápasy Motoru od ledna do konce základní části. Celkem klub vyčlenil pro takové zájemce tisíc vstupenek.

"Pokud se nedostanou počty hospitalizovaných na lepší úroveň, je opět ve hře zákaz hraní hokeje před diváky. A to už nechceme znovu zažít. Ničí nás to nejen finančně, ale i morálně, hokej bez fanoušků není skutečný hokej," zdůraznil Bednařík.

"Jsme moc rádi, že se Motor rozhodl takto motivovat nejen své příznivce. Momentálně opravdu není jiná cesta, jak se ze svízelné situace v nemocnicích dostat, než očkování," ocenil klub jihočeský hejtman.

Reklama

Související témata: