Hlavní obsah

Chlouba se trefil po dvou letech a hned dvakrát. Naopak Galvasové smutnili

Chomutov

Hokejisté Chomutova si v úvodu nového extraligového ročníku zachovali nasazení a bojovnost z jarního semifinále play off a bez větších problémů si poradili s Olomoucí (4:2). Kuriozitou byl premiérový společný start otce Lukáše a syna Jakuba Galvasových v dresu Hanáků.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovská střídačka, vpravo trenér Vladimír Růžička.

Článek

První gól Pirátů v sezóně obstaral už ve druhé minutě při přesilovce Poletín. Na Houdkovo vyrovnání rovněž v početní výhodě odpověděl Chlouba, který po Růžičkově gólu zvýšil svou druhou trefou na 4:1.

Šestadvacetiletý Roman Chlouba prožil svůj dosud nejlepší zápas v extralize, protože až do pátku měl na svém kontě pouze čtyři vstřelené branky za čtyři sezóny v nejvyšší soutěži. A pokaždé se střelecky prosadil jen na ledě soupeřů. Až proti Olomouci přišla nevídaná exploze, a ještě před domácím publikem.

„Zpočátku tam byla mírná nervozita, ale řekli jsme si, že ji musíme hodit za hlavu," svěřil se Chlouba, který byl vyhlášen hvězdou zápasu. Přijímal gratulace ke svému střeleckému představení. „Jsou to nádherné pocity. Na gól v extralize jsem čekal dva roky. Od té doby to bylo jako zakleté. Ještě před pár týdny to vypadalo, že zůstanu v prvoligové Kadani a budeme s Kubou Trefným vychovávat juniory. S Chomutovem jsem nepočítal. Ale dostal jsem šanci v přípravě i v extralize. Věřil jsem, že můžeme proti Olomouci uspět, ovšem vůbec by mě nenapadlo, že k tomu nějakým způsobem přispěju," líčil Chlouba.

„Byl jsem rád za místo ve čtvrté formaci, která má za úkol bránit a neinkasovat, aby si kluci z prvních dvou lajn trochu oddechli a pošetřili síly. To, že náš útok zařídil vítězství, je obrovským bonusem," liboval si vytáhlý forvard. Bude to dvougólový večer něco stát do klubové pokladny? „Musím se zeptat, ještě nevím, jestli se za to platí. Uvidím, co na to pokladník," usmíval se útočník.

A zamyslel se nad herním stylem Pirátů. „Chce to hrát obětavě, jednoduše. V oslabení musíme padat do střel, aby nás to trefovalo. A když se dostaneme dopředu, musíme střílet a být důrazní," pravil Chlouba odhodlaně.

Otec se synem byli u porážky

Zápas byl výjimečný pro olomoucké obránce Lukáše Galvase a jeho syna Jakuba Galvase, kteří nastoupili poprvé v extralize ve společném dresu poté, co Galvas starší přišel do hanáckého klubu v létě z Třince. „Na jednu stranu mě těší, že jsme si zahráli spolu, jenže jsme součástí týmu a mrzí nás porážka. Nepodali jsme optimální výkon, Chomutov byl hladovější a šel důsledně za třemi body," uvažoval Lukáš Galvas.

„V první třetině to nebylo špatné, ale ve druhé nás domácí zatlačili. Měli jsme jejich tlak přerušit, což se nepovedlo. Nedokázali jsme se s tím vypořádat a desetiminutový výpadek nás stál lepší výsledek," litoval zkušený bek nezdarů Hanáků v Chomutově.

Reklama