Hlavní obsah

Do Litvínova se vrací talent, který překonal i Reichela. Jak dlouho vydrží?

Před dvěma lety mu bylo šestnáct a naskočil do extraligy. Jan Myšák se v Litvínově neztratil. Jedna z největších nadějí v Evropě potvrdila, že z něj může vyrůst kvalitní útočník. Od té doby v nejvyšší soutěži odehrál 57 zápasů a připsal si 16 bodů. Uplynulou sezonu zakončil v OHL, kde hrál za Hamilton Bulldogs, teď se v osmnácti letech na sever Čech vrací, a to z důvodu pozdějšího začátku sezony v zámoří a bude minimálně v úvodu ročníku působit v Litvínově.

Foto: HC Verva

Hokejový talent Jan Myšák zahájí sezonu v Litvínově.

Článek

„Jsem moc rád, že mohu hrát opět doma. Jsem vděčný litvínovskému vedení i trenérům, že mi tuto možnost dávají," řekl pro klubové stránky Myšák, který by měl být nejvýše mezi Čechy v žebříčku draftu NHL 2020.

Myšák patřil v mládeži k nejlepším hráčům svého ročníku. V mladším dorostu, starším dorostu a v juniorech dominoval a potvrzoval svůj potenciál. V mladším dorostu nastoupil do 69 zápasů, ve kterých vstřelil 109 branek, ke kterým přidal 58 asistencí. Ve starším dorostu své kvality dokazoval nadále, když ve 40 zápasech zaznamenal 63 kanadských bodů (35+28). Za juniory odehrál 17 utkání s bilancí 16 gólů a 14 asistencí.

Litvínovský supertalent Jan Myšák v roce 2018Video: Sport.cz

„Jsme rádi, že dostal možnost hrát v našem týmu, a my mu šanci určitě dáme. Je to odchovanec klubu, který má v kariéře do budoucna velmi dobře našlápnuto. Pro nás je to typ hráče, který se nám hodí do systému. Je rychlý a má přímočarý tah na bránu, takže jsme rádi za takovou posilu. Samozřejmě tím, že je to odchovanec s velkou perspektivou, tak je to jen plus pro náš klub," řekl k nové posile hlavní trenér Vervy Vladimír Országh.

Myšák poprvé v extralize
„Byl jsem trošku nervózní. Říkal jsem si, že určitě nervózní nebudu, ale nakonec to přišlo ze začátku. Oproti přípravě to byl o dost větší rozdíl, víc lidí, bylo to sledovanější, možná i proto to pro mě bylo těžší," řekl Myšák, jenž absolvoval premiéru za dohledu rodičů a zkušených spoluhráčů Františka Lukeše a Viktora Hübla ve druhé formaci.

Myšák se v září 2018 stal nejmladším hráčem klubu, který naskočil do nejvyšší soutěže, překonal i Roberta Reichela, ikonu českého hokeje. Ten ve své kariéře získal zlato v Naganu a slavil tři tituly mistra světa.

„Je to talent nejen litvínovského hokeje, ale i českého. Patří možná k nejlepším hráčům v Evropě. Prokázal, že je schopen hrát dospělý hokej," řekl před dvěma lety trenér Milan Razým.

V roce 2019 Myšák zamířil do kanadské OHL, kde posílil tým Hamilton Bulldogs. V Kanadě se mu dařilo a v jedné z nejprestižnějších juniorských soutěží světa stihl 22 zápasů, ve kterých zaznamenal 25 bodů (15+10).

"Honza se zapojil do přípravy týmu. Společně s agentem řešíme všechny náležitosti, aby mohl začít hrát přípravné zápasy, a uvidíme, jak se situace vyvine. Nemá smysl spekulovat, jestli Honza zůstane na část sezony, nebo tu bude působit celou sezonu. To uvidíme po draftu NHL, který je v říjnu, a záleží hlavně na postoji klubu, který ho draftuje," dodal generální ředitel klubu Pavel Hynek.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice