Hlavní obsah

Do Síně slávy českého hokeje budou uvedeni Sventek, Pícha, Meixner a Vůjtek

Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden ve čtvrtek uvedeni bývalí obránci Stanislav Sventek a Jaromír Meixner, útočník Čeněk Pícha a trenér Vladimír Vůjtek. Pícha a Sventek budou mezi elitu českého hokeje uvedeni in memoriam, Meixner a Vůjtek budou oceněni před zápasem české reprezentace proti Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Vůjtek ještě jako trenér české reprezentace před odletem na MS do Moskvy.

Článek

Bývalý vynikající útočník Pícha spojil hráčskou kariéru s Českými Budějovicemi, v jejichž dresu se v roce 1951 stal mistrem Československa a nejlepším střelcem ligy. O dva roky dříve se stal mistrem Evropy a světa ve Stockholmu. V reprezentaci odehrál 19 utkání a vstřelil pět branek.

Někdejší obránce Sventek podstatnou část kariéry strávil v Plzni. V reprezentaci sehrál 52 utkání a dal pět gólů. V roce 1961 pomohl vybojovat stříbrné medaile na mistrovství světa a titul mistrů Evropy, byl členem mužstva, které získalo bronz na olympijských hrách 1964 a světových šampionátech 1957 a 1963. Dva zápasy odehrál i za Plzeň v nejvyšší fotbalové lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek během tréninku hokejové reprezentace ve Znojmě.

Jedenaosmdesátiletý Meixner patřil ke zlaté brněnské generaci, která v letech 1962 až 1966 vybojovala pět mistrovských titulů. V reprezentaci sehrál 33 utkání a vstřelil tři branky. Později pracoval jako sportovní novinář.

Čtyřiasedmdesátiletý Vůjtek je bývalý útočník, který se proslavil jako trenér. V nejvyšší soutěži vedl Vítkovice, Zlín nebo Třinec. V Rusku poté Jaroslavl, Dynamo Moskva a Kazaň. Trénoval i českou a slovenskou reprezentaci, se kterou získal v roce 2012 stříbro na mistrovství světa. S Lokomotivem Jaroslavl vyhrál v letech 2002 a 2003 Superligu, předchůdce KHL.

Síň slávy českého hokeje byla založena v roce 2008, s novou čtveřicí bude mít 142 členů.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice