Hlavní obsah

Dodržel slovo a vrátil se do Plzně. Pro titul? Bylo by to pěkné, tvrdí zvučná posila

Plzeň

Pokud se vrátím do extraligy, tak rozhodně do Plzně. Přesně to tvrdil hokejista Milan Gulaš, když v lednu 2013 odešel ze západočeského týmu do Magnitogorsku. Jednatřicetiletý křídelník dodržel slovo, po skončení angažmá ve švédském Färjestadu zamířil do prostředí, jež si oblíbil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Milan Gulaš na tréninku plzeňského týmu.

Článek
Fotogalerie

Byla pro vás Plzeň jasná volba?

Vždy jsem se řídil podle citu. Za necelou sezónu, kterou jsem tady strávil, jsem si ke klubu vybudoval vztah. Zažil jsem skvělý ročník 2012/2013, užil si ho jak hokejově, tak i z osobního hlediska. Vyhovovalo mi to.

Zvažoval jste, zda zůstat ještě rok v zahraničí?

Ano, přemýšlel jsem o tom. Z rodinných důvodů jsem se však rozhodl zamířit zpátky do extraligy. Se sportovním manažerem Tomášem Vlasákem jsme se domluvili rychle, za tři dny bylo hotovo.

V mistrovské sezóně Plzně jste zářil. Ve 44 duelech nasbíral 55 bodů a přispěl tak k titulu, ale vinou odchodu do Ruska už jste pohár nad hlavu nezvedl. Mrzelo vás to?

Samozřejmě. Já už byl tou dobou v Česku, protože Magnitogorsk vypadl ve čtvrtfinále play off. Sledoval jsem finále extraligy doma z gauče. Ale klukům jsem moc držel palce, protože za tu výbornou sezónu si to zasloužili.

Plzni jste se upsal na tři roky. Je pro vás lákadlem sáhnout si na mistrovský pohár?

Bylo by to pěkné. Medaili za sezónu 2012/2013 jsem sice dodatečně dostal, ale u poháru jsem s týmem nebyl. Dokud si na něj nesáhnu, není to ono.

Co se změnilo v Plzni za pět let, které jste strávil v Rusku a Švédsku?

Největší změnou je, že všichni moji spoluhráči z lajny působí ve vedení klubu. (smích) Nastupoval jsem tehdy s Vlasym (Tomáš Vlasák pozn. red.) a Stráčou (Martin Straka pozn. red.) a na beku byl Hanzelka (Jiří Hanzlík pozn. red.). Ten je teď asistentem trenéra, Vlasy sportovní manažer a Stráča trenér. Je to srandovní, ale ke klukům chovám obrovský respekt.

Co vám daly čtyři roky ve Färjestadu?

Z osobního hlediska mě posunuly mentálně, hodně jsem za tu dobu vyzrál. Z hokejového pak především co se týče obranné činnosti.

Jak vám vyhovoval defenzívní styl, který se ve švédské lize praktikuje?

Docela mi sedl. Já byl vždycky takový hodně utržený na ofenzívu, ale rychle jsem se přizpůsobil a se systémem hry sžil.

Jak se rodině líbilo v Karlstadu, kde hraje Färjestad svá domácí utkání?

Bylo to pro nás fantastické. Karlstad je malinké město, což mi plně vyhovovalo. Žádný velký ruch. Navíc jsme bydleli až za městem u velkého jezera Vänern.

Švédsko zasáhla migrační krize. Jak to ve městě vypadalo z hlediska bezpečnosti?

Na to jsem si musel zvykat. Když jsem přijel do centra Karlstadu, bylo znát, že migrantů je tam opravdu hodně. A to se bavíme o čtyřicetitisícovém městě. Když jsme navštívili Malmö nebo Stockholm, byl to teprve mazec. Švédové byli k migrantům dlouho shovívaví, ale když v dubnu ve Stockholmu najel terorista s kamiónem do lidí, začali to hodně řešit.

Měl jste ve městě strach?

Strach ani ne, ale samozřejmě na to myslíte. Vidíte, že po celém světě dochází k útokům. Je to zkrátka nepříjemné. Hodně věcí se navíc ani do médií nedostane. Třeba nedaleko Karlstadu, v Örebro, se stala spousta incidentů, bylo tam nějaké znásilnění a ani se to neřešilo.

Nebál jste se o rodinu?

Když jsme jeli do města, tak většinou spolu. Tím, že jsme bydleli v místě, kde byl klid, se nás to moc netýkalo.

Jste českobudějovický rodák, budete nyní bydlet v Plzni?

Ano, nebylo víceméně co řešit. Rozhodli jsme se s rodinou, že si tady pořídíme byt. Bude to pro nás nejjednodušší řešení.

Líbí se vám město?

Už jsem věděl, do čeho jdu. Kam můžu zajít na dobré jídlo, to se jen tak nezapomíná.

Jak se změnil Milan Gulaš za pět sezón v zahraničí?

Když jsem byl mladý, byl jsem hloupý. Ve Švédsku mi otevřeli oči. Viděl jsem, jak tam mladí kluci na sobě pracují. Teď jsou úspěšní na mládežnických turnajích a mají hráčskou základnu v NHL. Kdybych tady ty věci objevil už dřív, třeba bych něco udělal jinak.

Co říkáte na kádr Plzně. Jak se vám jeví?

Samozřejmě všechno si to teprve sedá, je teprve začátek sezóny. Ale posílili jsme hodně dobře a máme správně namixovaný tým. Jsou tady výborní mladí hráči i velmi zkušení, přišel také nový kvalitní gólman. Mohli bychom odehrát velmi dobrou sezónu.

Reklama

Související témata: