Hlavní obsah

Doping v extralize! Někdejší reprezentant měl pozitivní test na kokain, dostal stopku na dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zákulisí se o tom mluvilo už před několika měsíci. Co se stalo s někdejším reprezentačním obráncem Ondřejem Vitáskem? Jak je možné, že poslední zápas odehrál na podzim roku 2022 a od té doby se v soutěžním zápase neobjevil? V kuloárech padala slova o možném dopingu. Zakládala se na pravdě. Třiatřicetiletý zadák měl pozitivní test na kokain.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Ondřej Vitásek.

Článek

Jak vyplývá z údajů Antidopingového výboru ČR, Vitásek byl pozitivně testován na kokain 16. října roku 2022. Tehdy s Libercem absolvoval zápas v Pardubicích (Bílí Tygři prohráli 0:1 v prodloužení).

Od té doby ještě odehrál extraligový šampion s Libercem z roku 2016 čtyři extraligové zápasy, ten poslední 28. října proti Kladnu. Od té doby ani ťuk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadák Ondřej Vitásek na srazu hokejové reprezentace v Praze.

Jak se nyní ukázalo, důvodem je pozitivní test na zakázané látky. Antidopingový výbor ČR na svých stránkách specifikoval, že šlo o kokain a účastníkovi ZOH 2018 v Pchjongčchangu a MS 2014 v Minsku a 2021 v Rize zastavil činnost na dva roky. Maximální možnou sazbou přitom byla stopka na čtyři roky.

Konec sankce je stanoven na 14. prosince letošního roku. To znamená ještě téměř jedenáct měsíců bez hokeje. Bílí Tygři po skončení ročníku 2022/23 informovali, že s Vitáskem ukončili kontrakt.

Vitáskův případ je velmi podobný tomu Jana Mandáta. I on před třemi lety obdržel coby hráč Pardubic dvouletý trest za doping (rovněž kokain). Po jeho uplynutí se vrátil; po dobu trestu hrál v zámoří ECHL, což pravidla umožňují; a nyní obléká znovu dres Dynama.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Vitásek během tréninku hokejové reprezentace v rámci přípravy na ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Vitáskův pozitivní nález je další dopingovou kauzou, která dopadá na extraligu. V loňském play off byli pozitivně testováni i tři hráči Hradce Králové - obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl. Verdikt v jejich případě zatím nepadl, očekává se však v řádu dnů, maximálně týdnů.

Reklama