Hlavní obsah

Extraliga už příští týden? Čeká se na verdikt Prymuly, samozřejmostí by bylo testování

Původně počítali s tím, že pokud se naplní optimističtější varianta, mohla by se hokejová extraliga znovu rozběhnout 11. listopadu po reprezentační přestávce. Nyní se ale objevila možnost, že by se začalo hrát už v polovině příštího týdne. Podmínkou je pochopitelně umožnění klubům návrat k trénování v jejich halách a rovněž plošné a zrychlené testování hráčů a členů týmů na covid-19. Jako první o tom informoval isport.cz.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zleva Martin Havelka z Litvínova a Miroslav Forman ze Sparty.

Článek

Od čtvrtka je sice povoleno venkovní sportování pro veřejnost v parcích a přírodě v maximálním počtu dvou osob, profesionální sportovci ale mají výjimkou a mohou se připravovat i ve větších skupinách, jak potvrdil předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Právě on ve středu uvedl, že jedná s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, aby v současné situaci mohly být znovu rozehrány alespoň dvě nejsledovanější soutěže v zemi – fotbalová a hokejová nejvyšší liga. Pochopitelně bez diváků. Ti by mohli zápasy sledovat alespoň v televizi nebo na internetu.

Podle Hniličky se Prymula ke znovu rozběhnutí hokejové extraligy nestaví negativně. Diskuse o tom budou probíhat. Pro hokejové kluby je ale prvořadou prioritou smět trénovat na svých zimních stadionech.

Hokejisté Sparty se vracejí do dětských let. Trénují pod širým nebem v Dobříši a převlékají se u leduVideo: Sport.cz

Tak tomu v současnosti není, takže třeba Sparta, Plzeň a Mladá Boleslav se připravují na otevřeném kluzišti v Dobříši, Třinec zase od minulého týdne jezdí trénovat do nedalekého Polska, kam se chystají i Pardubice. Hradec Králové má zase od pátku domluvený led v Německu.

Je ale možné, že tyto nouzové varianty už brzy nemusejí platit. Podle zdroje Sport.cz by extraligové kluby měly v pátek obdržet písemné rozhodnutí od ministra Prymuly, jestli jim návrat na jejich zimáky umožní, nebo zatím nikoliv.

Pokud by platila první varianta, která se zatím podle informací Sport.cz jeví jako ta pravděpodobnější, během pár dnů by kluby mohly začít s tréninkem na ledě v halách a třeba už příští týden se soutěžními zápasy. Samozřejmě za předpokladu pravidelného testování a bez účasti diváků.

„Teoreticky je možné všechno, ale nebudeme se k tomu zatím vyjadřovat. V současné době je prvním krokem uvolnění tréninkové činnosti. Tam je žádost podaná, zatím ji ale vyřízenou nemáme," řekl Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

„Varianta, na které pracujeme, je začátek trénování v domovských podmínkách během dne až dvou a pokračování soutěže od poloviny příštího týdne," cituje isport.cz z mailu, který mělo ve čtvrtek vedení extraligy rozeslat všem čtrnácti extraligovým klubům. S dovětkem, že stát se ale může cokoliv.

Extraliga se naposledy hrála 11. října. Její ředitel Josef Řezníček minulý týden přiznal, že až se rozběhne znovu, bude se hrát podle zcela nového rozpisu zápasů. „Ten původní házíme do koše a budeme zpracovávat nový. S tím, že již odehrané zápasy budeme započítávat. Kluby nás zaúkolovaly, abychom připravili pracovní verzi nového scénáře, možná i s přesahem do května," uvedl pro Sport.cz.

Reklama