Hlavní obsah

Finále se přiostřilo. Už neměli šanci vyhrát, tak nás chtěli zastrašit, tvrdil Trávníček

Litvínov

Do Litvínova se vrátila euforie, čekání na mistrovský titul může skončit už v neděli! Druhý domácí zápas už Verva zvládla, s tradičně skvělým Pavlem Francouzem v brance zdolala Třinec 3:0 a teď má za stavu 3:1 na zápasy tři šance na útok na pohár. Poprvé v sérii se výrazněji dostaly ke slovu i pěsti...

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Skrumáž před litvínovskou brankou, domácí gólman Pavel Francouz leží na ledové ploše po ataku třineckého Martina Růžičky.

Článek

Oceláři vstřelili za dva zápasy jediný gól, i tak si dokázali na cestu domů přibalit aspoň jednu výhru. Ve čtvrtém finále ale byli v ofenzívě zcela bezzubí. „Byl to nejtěžší zápas série, ale Pavel jim nedal šanci,“ vysekl jednu z mnoha poklon gólmanovi litvínovský kapitán Michal Trávníček.

Dlouho se hrál opatrný hokej, šancí bylo poskrovnu. A když se ve druhé třetině začal Třinec nadechovat k souvislejšímu náporu, přišla studená sprcha.

Zimní stadión Ivana Hlinky rozburácel hráč, od něhož se to čekalo snad nejméně. Vždyť obránce Jiří Gula v play off dosud nebodoval a poslední extraligový gól dal v pátém kole 21. září. Tentokrát ale napřáhl a jeho dělovka se zastavila až v síti. To byl klíčový moment zápasu.

Vedoucí gól zlomil zápas

„První branka utkání zlomila, nechali jsme si ji dát po ztrátě puku na modré čáře při hře čtyři na čtyři,“ štvalo třineckého asistenta Václava Varaďu. „Ten gól nás postavil na nohy, najednou jsme si víc dovolili,“ přitakával domácí kouč Radim Rulík.

Stvrzení náskoku Vervy obstaral nenápadně Robin Hanzl, jenž vyjel zpoza branky a z úhlu nachytal Hamerlíka. „Chtěl jsem dát puk co nejrychleji před branku a propadlo mu to pod teploměrem,“ líčil Hanzl. Třinecký gólman pak napravil své zaváhání skvělým „haškovským“ zákrokem proti Františku Lukešovi a dal Ocelářům šanci ještě něco se zápasem udělat.

Jenže souboje útočníků hostů s Francouzem končily jasně pro litvínovského gólmana. Trenéři Třince zkusili stejný trik jako v semifinále se Spartou, přesilovku pět na čtyři posílili o power play, jenže Viktor Hübl přesně zamířil a přes celé kluziště zvýšil na 3:0.

První velké emoce v sérii

„První půlku zápasu jsme měli víc ze hry, ale nedokázali jsme dát gól. Jim se to povedlo, stáhli se a my se nedostali do vyložené šance,“ hodnotil kapitán Třince Rostislav Klesla.

V závěru poprvé v sérii došlo na větší potyčku a vyšší tresty. Po zákrocích v rohu kluziště skončil zápas předčasně pro domácího Karla Kubáta a Oceláře Marka Růžičku. „Věděli, že už nemají šanci vyhrát, tak nás chtěli zastrašit,“ tvrdil Trávníček. „Kubát zasáhl našeho hráče, došlo k oplácení, tak jsem do toho skočil. To patří k play off,“ popisoval Klesla incident.

O titulu se může rozhodnout v neděli od 18.20. „Jsme na hraně, ale připravíme se na ten zápas tak, abychom sérii zase vrátili do Litvínova,“ přislíbil Varaďa.

Reklama

Související témata: