Hlavní obsah

Hokej pod širým nebem za Lužánkami táhne. Brňany láká neopakovatelná atmosféra, ví šéf Komety

Brno

Na místě, kde v Brně stával legendární zimní stadión za Lužánkami, už stojí mobilní tribuny pro víc než 20 000 diváků. V prostorách, kde hokejisté Komety získali na přelomu padesátých a šedesátých let jedenáct mistrovských titulů, odehrají jejich následovníci začátkem příštího roku dvě extraligová utkání pod širým nebem s Plzní (3. 1.) a se Spartou (8. 1.). Projekt má stát kolem dvaceti miliónů korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stadión za brněnskými Lužánkami se připravuje pro zápasy pod širým nebem. Vlevo je legendární brankář Vladimír Nadrchal, vpravo nynější brankář Komety Marek Čiliak.

Článek
Fotogalerie

„Organizace je náročná, ale všechno zvládneme. Starosti nám teď trochu dělá osvětlení, ale i to vyřešíme. Vánoce určitě strávím v klidu," tvrdí šéf Komety Libor Zábranský, podle něhož bude kluziště o metr užší než v brněnské DRFG Areně.

V předprodeji už zmizelo po třinácti tisících vstupenek na oba zápasy. „Zájem je značný. Je vidět, že Brňané, kteří před lety na hokej či fotbal za Lužánky chodili, touží užívat si znovu tu neopakovatelnou kulisu," tvrdí Zábranský, jenž sám jako žáček na stadiónu za Lužánkami s hokejem začínal.

Bývalý obránce Jaromír Meixner, jenž se podílel na pěti titulech Komety, označil Lužánky za magické místo. „Všechny sportem políbené Brňany neskutečně přitahují. Já jsem tady prožil obrovský kus života. A věřím, že zápasy pod otevřeným nebem budou předzvěstí toho, že se zde za čas dočkáme super moderního stánku. Když se Libor do něčeho pustí, zpravidla to dokáže," ocenil Meixner Zábranského úsilí o výstavbu nového stadiónu.

Nadrchal: Strašně se na zápasy těším

Další z pamětníků, někdejší legendární gólman Komety Vladimír Nadrchal, se ve čtvrtek nostalgicky postavil do branky na místě, kde si kdysi vychutnával ovace fanoušků. „Je úchvatné, že se za Lužánkami bude zase hrát extraligový hokej. Strašně se na oba duely těším. Snad se tady bude klukům dařit tak, jako kdysi nám," popřál současnému brněnskému mužstvu.

Obránce Komety Tomáš Kaberle si zahraje Open air poprvé v kariéře. „Bude to veliký zážitek. Tribuny jsou hodně blízko plochy, atmosféra bude úžasná," očekává. „Snad diváky potěšíme výhrami," doufá.

Na zápasy je natěšený i bývalý kanonýr brněnské Zbrojovky a nejlepší fotbalista roku 1977 Karel Kroupa. „Kometě samozřejmě fandím, určitě se přijdu podívat. Po rozlučkovém střetnutí Petra Švancary jde už o druhou akci, která oživuje oba zalužánecké stadióny. Hokej i fotbal sem rozhodně patří, snad se bude chodit za Lužánky v dohledné době na oba nejpopulárnější sporty zase zcela pravidelně," přeje si Kroupa.

Reklama

Související témata: