Hlavní obsah

Hokejová Sparta se zbavila kapitána, přivedla 'zelenáče'

PRAHA

Hokejová Sparta se po letošní neúspěšné sezóně, v níž nedokázala dotáhnout do vítězného konce dobře rozehrané semifinále a skončila třetí, rozhodla obměnit kádr. Po kouči Aloisi Hadamczikovi skončil v Holešovicích i kapitán Roman Šimíček. Ten zamířil na hostování do Vítkovic výměnou za mladíčka Rostislava Olesze. V kádru Sparty proběhly i další změny.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Roman Šimíček (v tmavém) očekávání Sparty nenaplnil a po letech vrací se do Vítkovic.

Článek

Třiatřicetiletý Šimíček již před šesti sezónami ve Vítkovicích působil, pak odešel do Finska a zkusil štěstí i v zámořské NHL. Po návratu do republiky zvolil místo ostravského klubu Spartu. Měl být tahounem, ale očekávání letos nenaplnil. Ve 49 utkáních nasbíral jen pětadvacet bodů za 8 branek a sedmnáct asistencí.

O patnáct let mladší Olesz patří mezi největší talenty českého hokeje a měl by obsadit přední místo v letošním draftu zámořské NHL. Osmnáctiletý forvard má za sebou již i debut v seniorském národním týmu a je v současnosti v i kádru připravujícím se na mistrovství světa. V letošní sezóně odehrál Olesz v extralize 41 duelů, ve kterých vstřelil tři góly a připsal si dvanáct asistencí.

Duba do Plzně za Dobroně

Další výměnu udělala Sparta s Plzní. Nejlepšího nováčka letošní extraligy, brankáře Tomáše Dubu, uvolnila do Plzně výměnou za obránce Michala Dobroně. Stejným směrem putuje na roční hostování i Roman Vondráček a pravděpodobně i Pavel Šrek.

Dvaadvacetiletý Duba, který má ve své sbírce dva tituly juniorského mistra světa, odchytal v letošní sezóně na hostování ve Znojmě 47 duelů a pomohl týmu do play-off. Ve čtvrtfinále však Orly vyřadila pražská Slavia.

Brankář, který byl již několikrát pozván k přípravě národního týmu, ale do oficiálního utkání nezasáhl, má za sebou i dvouleté angažmá ve finském klubu SaiPa Lappeenranta. V Plzni by měl Duba nahradit Romana Málka, jenž míří do ruského Metallurgu Magnitogorsk.

O dva roky starší Dobroň je odchovancem pražského klubu a do Sparty se vrací po třech sezónách strávených v Karlových Varech a Plzni, ve kterých se vypracoval až do širšího kádru reprezentace. V letošní sezóně odehrál 54 zápasů a nasbíral dvanáct kanadských bodů. Celkem má na kontě více než 250 duelů v nejvyšší soutěži.

Šrek také na západ

Vondráčka holešovický klub uvolnil hlavně proto, aby hráč dostal více příležitostí v nejvyšší soutěži. Z Prahy do Plzně by měl zamířit i obránce Pavel Šrek, jenž se stal ve Spartě přebytečným. Tato transakce by však stejně jako ve Vondráčkově případě měla být oficiálně dotažena až v pondělí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.