Hlavní obsah

Hromadná bitka v Liberci má dohru. Kanaďana, co napadl tři hráče, trest neminul

Praha
Aktualizováno

Kanadský hokejový útočník Pardubic Alexandre Mallet obdržel od disciplinární komise extraligy stopku na tři zápasy za to, že se v závěru nedělního utkání 17. kola s Libercem zapojil jako první hráč ze střídačky do šarvátky na ledě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Mojžíš (vpravo) z Liberce a Alexandre Mallet z Pardubic v hromadné šarvátce před koncem utkání.

Článek

Bílí Tygři vedli v předposlední minutě 4:2 a zdálo se, že zápas už se v klidu dohraje. Vše ale změnil zákrok pardubického obránce Jana Ščotky, který v plné rychlosti nevybíravým zákrokem na hrudník srazil Lukáše Vantucha.

Na ledě se okamžitě strhla hromadná bitka, do které se zapojilo hned několik hráčů. A nejen ti, kteří se zrovna nacházeli na ledové ploše. Ze střídačky jako první přijel do šarvátky i Mallet.

„Nejprve pěstí napadl Tomáše Mojžíše zaměstnaného probíhajícím soubojem se dvěma soupeři, následně atakoval Jaroslava Vlacha limitovaného jiným kontaktem. A nakonec i dalšího protihráče, který se mu v útoku snažil zabránit," vypočítával předseda disciplinární komise Karel Holý.

„Vzhledem k početnímu stavu hráčů na ledové ploše a indispozici Lukáše Vantucha byla důsledkem jeho jednání mimo jiné v úvodu nevyvážená potyčka čtyř hráčů domácích vůči sedmi hráčům hostů. Zjevným důsledkem jeho jednání byla eskalace šarvátky včetně zapojení dalších hráčů," pokračoval Holý.

Ščotka dodatečně trestán nebude

Hlavní sudí Pešina s Petružálkem udělili Malletovi dvojitý menší trest a osobní trest do konce utkání za bitku a o den později sáhla k dalšímu postihu i disciplinárka. Čtyřiadvacetiletý útočník přijde o derby s Hradcem Králové a o duely se Zlínem a Chomutovem.

Naopak Ščotka, jenž za svůj faul na Vantucha vyfasoval větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za napadení, dodatečné suspendaci od disciplinární komise uniknul.

„Ščotka směřoval svůj zákrok na hrudník protihráče, který předtím převzal kotouč a byl v jeho držení. Nezneužil svého výhodnějšího postavení k tomu, aby zákrok vedl s ještě vyšší intenzitou, neodrazil se před ním a v době střetu držel ruce u těla, takže nedošlo k přímému zásahu oblasti hlavy nebo krku," vysvětlil Holý své rozhodnutí.

Reklama