Hlavní obsah

Hradec Králové - Č. Budějovice 1:2 SNJonák vystřelil posledním Jihočechům historickou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
46. Voženílek 0 : 1
60. Jergl 1 : 1
65. Jonák (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Hradec Králové

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli ve 40. kole extraligy v Hradci Králové 2:1 po samostatných nájezdech poté, co o tříbodový zisk přišli vteřinu před koncem po brance Aleše Jergla. V rozstřelu rozhodl v šesté sérii Vít Jonák. Poslední Motor tak s Mountfieldem, který se v roce 2013 odstěhoval s extraligovou licencí z Českých Budějovic do Hradce Králové, uspěl po loňském návratu mezi elitu na čtvrtý pokus poprvé. Ukončil také aktuální sérii pěti porážek.

Foto: David Taneček, ČTK

Střelec vítězného gólu Vít Jonák z Českých Budějovic.

Článek

Od začátku měla hra spád, rozhodčí málo přerušovali. Během první třetiny nedošlo ani k jednomu vyloučení. V úvodních deseti minutách byli lepší domácí. Hned v první minutě se mezi kruhy dostal ke střele Orsava, pálil však pouze do středu branky a Strmeň neměl složitou pozici. Horší to bylo pro českobudějovického brankáře později. Po přihrávce zpoza brány ho zblízka zkusil překonat Sklenář, který hrál jubilejní 700. zápas v extralize, ani on však neuspěl.

Stejně se vedlo Veselému, jenž zahrozil tečí po pěkné Jerglově akci. Útočník, který v minulé sezoně působil v Českých Budějovicích, nastoupil za Mountfield do prvního utkání v této sezoně a vůbec se neztratil. Byl aktivní, hrál slušně.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Michael Gaspar z Hradce Králové, Matěj Toman z Českých Budějovic, brankář Českých Budějovic Jan Strmeň a Šimon Kubíček z Českých Budějovic.

Hosté mohli jít do vedení především ve 12. minutě. Toman jel z pravé strany prakticky sám na Mazance, jenže královéhradecká jednička chytila jeho nepříjemnou střelu pravým ramenem.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Hradce Králové Marek Mazanec.

Druhá třetina vyzněla jasně pro domácího favorita, ale pouze herně. V hostující bráně stál totiž Strmeň a podával perfektní výkon. V prostřední části se vyznamenal hned několikrát. Zpacifikoval Šaldovu střelu, po níž už Smoleňák nestačil přesně dorážet. Poradil si i s bekhendem stále agilního Veselého. Zastavil Orsavův pokus zblízka i Sklenářův ze strany.

Nejvíce se však Strmeň vytáhl v 37. minutě. Rychlík Perret šikovnou kličkou obelstil Štencela, jel sám na bránu, jenže do jeho rychlé rány Strmeň stačil strčit vyrážečku. Hosté prakticky nebyli nebezpeční. Ve druhé třetině stříleli jen pětkrát, zatímco Mountfield dvanáctkrát.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Pavel Novák z Českých Budějovic, Jérémie Blain z Hradce Králové a brankář Hradce Marek Mazanec.

Třetí třetinu začali Hradečtí v oslabení, přesto mohli jít do vedení. Hosté chybovali ve vlastním pásmu, před Strmeněm se díky tomu ocitl úplně osamocený Kelly Klíma, jenže puk mu v poslední chvíli odskočil. Pak však přišly chvíle Jihočechů. Nejprve Ville trefil ze strany tyč a ve 46. minutě už se hosté prosadili. Voženílek dostal rychlý pas z pravé strany napálil puk do horního rohu nad Mazancovu lapačku. Gólman Východočechů inkasoval poprvé v posledních dvou utkáních.

Mountfield zvýšil úsilí, k vyrovnání mu však nepomohla ani přesilovka, i když má Motor nejhorší oslabení v extralize. Strmeň dlouho odolával i při téměř dvě minuty trvající power play. Jenže nevydržel. V čase 59:59 srovnal tvrdou ranou Jergl. Platnost branky potvrdil i videorozhodčí.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva brankář Hradce Králové Marek Mazanec, Zdeněk Doležal z Českých Budějovic a Filip Pavlík z Hradce Králové (vzadu).

V prodloužení byl mnohem nebezpečnější Hradec. Strmeň si však poradil ve třech situacích, kdy před ním byl úplně osamocený soupeř. Postupně neuspěli Cingel, Blain ani Orsava, proto došlo na nájezdy.

Také v nich padalo málo gólů. V prvních deseti pokusech pouze dva, nakonec v šesté sérii rozsekl zápas Jonák.

40. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - Madeta Motor České Budějovice 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 60. Jergl (Blain, Cingel) - 46. Voženílek (Holec), rozhodující sam. nájezd Jonák. Rozhodčí: Micka, Šindel - Rampír, Špringl. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Bez diváků.
Hradec Králové: Mazanec - Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Jank, Gaspar, Šalda, Čáp - Kevin Klíma, Koukal, Perret - Orsava, V. Růžička ml., J. Sklenář - Smoleňák, Cingel, Lev - Pilař, J. Veselý, Jergl. Trenér: V. Růžička st.
České Budějovice: Strmeň - Slováček, Plášil, Vydarený, Kubíček, Štencel, Lytvynov - Jonák, D. Voženílek, Holec - M. Forman, M. Toman, Z. Doležal - Martin Novák, R. Přikryl, Alderson - M. Beránek, P. Novák, G. Ville. Trenér: Prospal.

Reklama