Hlavní obsah

Sparta - Liberec 1:3Kváča zářil, Bílí Tygři vycenili v Praze zuby a obrali Spartu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Jelínek 0 : 1
9. Lenc 0 : 2
44. Němeček 1 : 2
60. Pavlík 1 : 3
Záznam online reportáže

Série domácích výher hokejistů Sparty je u konce. Pražané po pěti zápasech našli v O2 areně přemožitele, když podlehli v nedělním duelu 32. kola Tipsport extraligy Liberci 1:3. Hrdinou odpoledne se stal brankář Severočechů Petr Kváča, jenž propustil za svá záda jen střelu Němečka. K triumfu nasměrovaly hosty už v první třetině trefy Jelínka s Lencem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Matúš Sukeľ ze Sparty před brankářem Petrem Kváčou z Liberce. Vpravo Ondřej Vitásek.

Článek

Sparta sice zahrozila dravým průnikem Řepíka jako první, první třetina se ovšem hrála podle libereckých not. Bílí Tygři trestali chyby soupeře. Nejprve přihrávku od mantinelu nešťastně ztečoval Němeček na hůl kapitána Jelínka, který střelou pod vyrážečku překonal Machovského. O pět minut později pak dobrou práci v útočném pásmu odvedl Musil, obral o puk Kalinu a Lenc vymetl horní kout branky.

Sparťané byli opaření a vzpamatovali se až při přesilovkách. Při vyloučení Knota domácí Liberecké svírali. Pech pálil i nahrával, jenže Kváča udržel čistý štít. Do prekérní situace se Severočeši ocitli i těsně před pauzou, když hráli 79 vteřin dlouhé oslabení. S pokusy Říčky i Buchteleho si ale liberecký brankář poradil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radan Lenc z Liberce oslavuje gól na 2:0 proti Spartě.

Sparta v prostřední části dobývala libereckou klec, jenže Kváča působil klidným a jistým dojmem. Vyčapal velké šance. Pech se krásně prosmýkl přes několik bránících hráčů, jeho nabídku zpoza brány ale Buchtele se Šmerhou nevyužili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Šmerha ze Sparty padá po faulu Ondřeje Vitáska z Liberce. Vlevo brankář Liberce Petr Kváča.

Pražané měli tlak a Tygři bez zdravotně indisponovaných opor Šmída, Bulíře, Filippiho i Grígera hrozili jen ojediněle. Pavlíkův únik zastavil Machovský, jenž zlikvidoval i dělovku Kolmanna.

Domácí se vytouženého gólu dočkali až ve 44. minutě. Po krásném pasu Sobotky se před Kváčou objevil Němeček a trefil přesně. Liberečtí měli potíže se zakládáním útoků, přesto stále drželi těsný náskok. K vyrovnání nevedla ani individuální akce Říčky, jenž se protáhl přes Knota, ale Kváča byl opět připraven. Hosté se soustředili na defenzivu, z brejků provětrali Machovského útočníci Pavlík s Jelínkem. Zápas gradoval, sparťané prahli po vyrovnání a zkusili to bez Machovského v šesti. Jenže do prázdné klece pojistil výhru Pavlík.

32. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 44. Němeček (Sobotka, R. Horák) - 4. P. Jelínek, 9. Lenc, 60. R. Pavlík (J. Vlach, Derner). Rozhodčí: Pražák, Šindel - Lhotský, Zíka. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Bez diváků.
Sparta: Machovský - Košťálek, Piskáček, M. Jandus, Němeček, Kalina, Polášek - Řepík, R. Horák, Sobotka - Rousek, Tomášek, Buchtele - Šmerha, Pech, Říčka - Dvořáček, M. Sukeľ, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.
Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, T. Hanousek, Rosandič, Kolmann, Derner - Lenc, A. Musil, Birner - Průžek, P. Jelínek, T. Rachůnek - R. Pavlík, Hrabík, J. Vlach - Pekař, J. Šír, D. Špaček. Trenér: P. Augusta.

Reklama

Související témata: