Hlavní obsah

Lídr padl v Pardubicích a extralize vládne Sparta. Boleslav už není poslední

PRAHA

Po reprezntační pauze se opět přihlásila nejvyšší domácí hokejová soutěž 32. kolem, které na všech stadiónech začalo minutou ticha za zesnulého bývalého prezidenta republiky Václava Havla. Dosavadní lídr extraligy z Českých Budějovic padl v souboji dvou nejlepších týmů prosince v Pardubicích. Do čela se tak dostala po výhře nad Vítkovicemi Sparta. Mladá Boleslav už se odpoutala od poslední příčky po vítězství v Kladně a na dno tabulky tak klesly Karlovy Vary.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Peter Jánský ze Sparty (vpravo) a Michal Broš se radují z branky, kterou inkasoval vítkovický brankář Roman Málek (uprostřed).

Článek

Pardubice i České Budějovice se neprosadily během přestávky na finálovém turnaji European Trophy a po neúspěchu do ligové soutěže lépe naskočily Pardubice, které doma porazily dosavadního lídra tabulky 5:2 a drží s ním v této sezóně stoprocentní bilanci.

Jihočeši sice začali lépe a po Němečkově premiérové trefě v sezóně se ujali vedení, jenže domácím výborně vyšla prostřední část, v níž třemi góly zápas otočili. Šimánek sice dal těsně před druhou sirénou kontaktní gól, ale zaslouženou výhru Pardubic pojistil ve třetí třetině v oslabení Jan Kolář I, když potrestal chybu hostů v rozehrávce.

Českobudějovičtí hokejisté se radují z vedoucího gólu proti Pardubicím.foto: ČTK/Alxandra Mlejnková

Sparta potvrdila, že se jí v tomto ročníku na Vítkovice daří a po výhře 5:2 se vyšvihla na čelo tabulky. Vítkovickým tak ve třech zápasech nasázela už 15 gólů. Holešovickým pomohla především efektivita v přesilových hrách. Početní převahu využila hned čtyřikrát. Vítkovický gólman byl od začátku duelu zaměstnanějším než jeho protějšek. Hosté však vedli 1:0 a po dvou třetinách ještě drželi nerozhodný stav 2:2. Ve třetí části však Sparta soupeře, který bude reprezentovat český hokej na Spengler Cupu, definitivně zlomila.

Zápasy 32. kola extraligy začaly minutou ticha na památku zesnulého prezidenta Václava Havla.foto: ČTK/Radek Petrášek

Trápení Liberce pokračuje

Trápení Liberce nebere konce. Tygři sice dvakrát v sezóně porazili brněnskou Kometu, ale ani proti oblíbenému soupeři sérii pěti porážek nezlomili. Souboj dvou trápících se týmů vyhrálo 3:1 Brno, které si připsalo důležité body o první desítku. Domácím nepomohl ani kuriózní gól Kudrny bruslí v oslabení. Hosté se opírali především o jistého brankáře Trvaje, ubránili se křečovitému tlaku domácích a po brankách Čermáka, Svobody a Dlouhého slaví zaslouženou výhru.

Hokejisté Komety Brno Jiří Vašíček (vlevo) a Roman Erat se radují z branky.foto: ČTK/Radek Petrášek

Slávisté si trochu vylepšili výsledkovou mizérii domácí výhrou nad mistrovským Třincem 3:1. Nejméně produktivní tým extraligy nasměroval za vítězstvím tři vteřiny před koncem první části po opakované střele v přesilovce Tomáš Kůrka. Další početní převahu rychle využil Vladimír Růžička. Přesilovku využili i hosté, ale další zásah v samém závěru třetiny z hole Micky znamenal rozhodující dvoubrankový náskok a druhé domácí vítězství nad obhájcem titulu.

Boleslav už není poslední

Mladá Boleslav po návratu Davida Výborného přerušila sérii sedmi porážek v řadě a odpoutala se od dna tabulky po výhře 2:0 v Kladně. Oba týmy tak dodržely tradici, protože už předchozí dva vzájemné duely vždy prohráli domácí. Boleslavští tak o bod přeskočili Karlovy Vary a Kladenští přišli o pětizápasovou sérii bez ztráty bodu před vlastními diváky. Hosté se soustředili především na poctivé bránění a  trefami Bahenského a Vrbaty nemilosrdně trestali chyby domácích.

Litvínov měl šanci přiblížit se na pozice s přímou účastí v play-off, jenže doma padl se Zlínem 1:3. Hosté udeřili v začátcích první a druhé třetiny. Už ve druhé minutě se trefil Honejsek a po první přestávce přidali dva slepené góly Kubiš s Důrasem. Litvínov sice bleskově snížil v přesilovce, ale na víc už se nevzmohl. Zlín tak porazil Litvínov potřetí v sezóně.

Zápasy 32. kola extraligy
Kladno - Mladá Boleslav 0:2on-line
Branky: 14. Bahenský, 37. Vrbata
Litvínov - Zlín 1:3on-line
Branky: 27. Stříteský - 2. Honejsek, 22. Kubiš, 25. Důras
Pardubice - České Budějovice 5:2on-line
Branky: 29., 58. Starý, 31. Nahodil, 37. Buchtele, 52. Kolář I - 7. Němeče, 40. Šimánek
Liberec - Brno 1:3on-line
Branky: 14. Svoboda - 47. Kudrna, 49. Čermák, 56. Dlouhý
Slavia - Třinec 3:1on-line
Branky: 20. Kůrka, 29. Růžička, 40. Micka - 35. Hořava
Sparta - Vítkovice 5:2on-line
Branky: 20. Pacovský, 23. Tenkrát, 51., 54. Broš, 57. Milam - 5. Húževka, 31. Klimek
Předehráno: Plzeň - Karlovy Vary 5:4

Reklama