Hlavní obsah

Liga mistrů čeká Liberec a Třinec. Třetí místo obsadí mistr, nebo pražská Sparta

Praha

Dvě ze tří českých místenek pro příští ročník hokejové Ligy mistrů obsadily Liberec a Třinec jako nejlepší týmy základní části extraligy. Po skončení vyřazovacích bojů seznam účastníků doplní mistr play off, a pokud by se jím stal někdo ze dvou uvedených celků, tak právo účasti přejde na pražskou Spartu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

David Tomášek ze Sparty se raduje z gólu proti Olomouci.

Článek

Ještě nestačili fanoušci vstřebat napětí z finiše základní části a už v pondělí 9. března se rozjíždí play off. Série předkola hrané na tři vítězství odstartují na zimních stadionech v Olomouci, která od 17.00 h hostí Zlín, a v Hradci Králové začne zápas domácího Mountfieldu s Karlovými Vary od 19.00 h.

„Máme za sebou jednu z nejdramatičtějších základní části nejvyšší hokejové soutěže v dějinách, což se odrazilo do rekordní návštěvnosti základní části. Vůbec poprvé byla v ročníku překonána dvoumilionová divácká hranice," oceňuje ředitel extraligy Josef Řezníček. Celková návštěvnost za 52 kol činila 2 083 674 diváků, což znamená i nejvyšší divácký průměr v historii: 5724.

Výrazně se na takto vysokých číslech podílela extraligová účast legendárního Jaromíra Jágra. Vyprodáno bylo hned patnáct venkovních zápasů Kladna, žádný jiný tým se nemůže pochlubit tak vysokou návštěvnosti v roli hostů.

Z tohoto pohledu může být sestupu Rytířů nezaujatým fanouškům českého hokeje líto, protože nejvyšší soutěž přichází o svůj tahák. Tedy pokud Jágr ve 48 letech nevyslyší lákání některého extraligového mužstva, třeba třinecká nabídka mu určitě na stůl přijde.

Nejvyšší divácký průměr na domácích utkání měla znovu pražská Sparta (10 330). Na jejím venkovním zápase s Litvínovem, který se odehrál 4. ledna pod širým nebem v Drážďanech, přišlo historicky vůbec nejvíce fanoušků: 32 009.

I pro sezonu 2020/21 zůstane šest klubů, které nechyběly v žádném z dosavadních 27 ročníků české extraligy - Sparta, Plzeň, Vítkovice, Zlín, Litvínov a Pardubice.

Ve všech zápasech play off se při nerozhodném výsledku v základní části prodlužuje o dvacet minut a pokud nepadne gól, tak vítěze určí samostatné nájezdy. Od pátých zápasů sérii se ale hraje až do rozhodnutí.

Nově má v prodloužení každý tým právo uplatnit znovu trenérskou výzvu bez ohledu na to, zda již využil oddechový čas nebo měl neúspěšnou coach challenge. „Podmínkou je ale lhůta 30 sekund od vstřelení gólu, což odpočítá časomíra v hale. Pak už se k tomu nelze vrátit," prozradil Řezníček.

Nominační listina rozhodčích byla pro play off zúžena jen na těchto 17 hlavních rozhodčí: Hejduk, Hodek, Hradil, Jeřábek, Kika, Kubičík, Lacina, Micka, Mrkva, Obádal, Pešina, Pražák, Stano, Svoboda, Šindel, Šír, Veselý.

Masarykův pohár určený extraligovému šampionovi dostal nově třetí podstavec a má na osm let vystaráno. Měří 74 centimetrů a v létě provedené úpravy ho odlehčily, takže váží 15 kilogramů. Nejnižší kurz na titul mají u partnera soutěže, sázkové společnosti Tipsport, Liberec (3,3:1), Třinec (4,3:1), Sparta (5,3:1), Brno (8:1), Plzeň (10,5:1). Z desítky účastníků letošního play off dosud mistrovskou radost nepoznaly jen Mladá Boleslav (13:1) a Hradec Králové (23:1), za největšího outsidera ale platí Karlovy Vary (75:1).

O televizní přenosy v play off se už podle loňského modelu dělí oba vysílatelé extraligy, tedy Česká televize a O2 TV. Letos to bude zpravidla s pevnými časy začátků utkání v 17.00 či 19.00 hodin. V předkole, čtvrtfinále i semifinále jsou každý hrací den v plánu vždy dvě utkání a v případě už dokončení jedné série, zbylá utkání nabídne jen ČT sport.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín