Hlavní obsah

Medailista z MS se vrací. Za pět let viděl dva zápasy extraligy, teď patří Kometě

Praha

NHL, KHL a extraliga. Taková je trajektorie hokejové kariéry Martina Erata během tří let. Arizona, Avangard Omsk a od nadcházející sezóny Kometa Brno. Čtyřiatřicetiletý rodák z Třebíče se vrací domů, do Česka. „Za posledních pět let jsem viděl asi dva zápasy extraligy. Z NHL je to velký skok do KHL, teď jsem zvědavý, jak to bude vypadat v české soutěži,“ citoval svého forvarda server hc-kometa.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Erat po NHL a KHL zakotvil v Kometě Brno, kde zahájí nadcházející sezónu extraligy. Archivní snímek.

Článek

Erat, to je zkušenost, která je neoddiskutovatelná. Má 931 zápasů v nejprestižnější lize světa a 568 bodů. Z olympiády v Turíně si přivezl bronz, z mistrovství světa má jedno třetí a jedno druhé místo. To byly roky 2006 a 2012. Poznal také atmosféru olympiády v Turíně, Vancouveru a v Soči. Podívá se ještě do šatny národního týmu?

Na mistrovstvích světa a pod pěti kruhy sehrál za Českou republiku 49 utkání, ve kterých získal 26 bodů. „Zatím o tom nepřemýšlím, to ukáže až čas," nechce předbíhat hráč, který bude v Brně nosit na dresu číslo deset.

Nashville, Washington, Phoenix a Arizona, to byly jeho štace v zámořské NHL. Teď před ním stojí výzva s názvem Kometa Brno, v neděli poprvé nazul brusle a vyjel s mužstvem na led.

„Ve hře byla i KHL. Dá se říct, že zájem mělo více týmů, ale kvůli rodině jsem se rozhodl být blíž k domovu. Chci hrát v České republice, dal jsem si po sezóně v Omsku měsíc na rozmyšlenou a rozhodl se pro Kometu. Děti už jsou ve školkách a pro mě je důležité, aby byly spokojené," vysvětlil své rozhodnutí Erat, který bude patřit mezi největší jména, na která budou v klubu spoléhat. Do předčasných extraligových prognóz se ale pouštět nechce, je příliš brzo.

Hlavně musí hokej bavit

„Na papíře to vypadá dobře, ale záleží na tom, jak si to sedne. Pro nás je důležité dostat se do play-off a tam už se může stát cokoliv. Každý musíme hrát tak, abychom byli platní pro mužstvo a vyhrávali zápasy," ví zkušený útočník, který si za svoji kariéru prožil hodně, proto má o nadcházející sezóně jasno.

„Do Komety jdu každopádně s tím, že se chci hokejem bavit, hrát v týmu, který má ambice, a to všechno Kometa splňuje," dodal hráč, který nejvyšší českou soutěž okusil naposledy při výluce NHL v sezóně 2004/2005, kdy hrál za Zlín. Odehrál 64 utkání, ve kterých si připsal 55 bodů.

Co ukáže v ročníku 2016/2017?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.