Hlavní obsah

Od Birnera s Řepíkem si hodně slibujeme, říká liberecký kouč Pešán

Liberec

Hokejisté Liberce obsadili v právě skončené extraligové sezóně až dvanácté místo v tabulce, což bylo pro odborníky i příznivce jedno z největších překvapení soutěže. A to z negativní stránky, protože Bílí Tygři měli určitě mnohem vyšší ambice. Poučit se z nezdaru, to je hlavní motto klubu pro nadcházející období. A velkou zodpovědnost za liberecký hokej cítí i sportovní ředitel a trenér A-mužstva v jedné osobě Filip Pešán. „Čeká nás hodně práce, ale moc se na novou sezónu těším,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: hcbilitygri.cz

Kouč libereckých hokejistů Filip Pešán.

Článek

Součástí hokejového léta jsou i změny v hráčských kádrech. Kterého odchodu z Liberce nejvíc litujete?

Nechci nikoho opomenout, abych někoho neurazil. Ale nad všemi ční odchod útočníka Tomáše Filippiho. Do něj jsme dál vkládali velké naděje. Bohužel konkurence klubů ze zahraničí pro české týmy je obrovská. Myslím, že Tomáš má v sobě ještě rezervy, které jsme neodkryli. Doufám, že se nemýlím a Filippi dokáže svoje kvality v Rusku a příští sezóna se mu tam povede.

Odešli i další útočníci.

Ano, například Jaroslav Balaštík, Tomáš Bulík. I dalším hráčům skončilo hostování, ale kdybych měl podrobně komentovat každé jméno, tak je to na knížku (úsměv). Bulík je sice šikovným hokejistou, ovšem poslední sezóna nebyla z jeho strany tak dobrá. Na úkor Bulíka dáme větší prostor jinému útočníkovi, Michalu Bulířovi. Martin Bartek dokončoval sezónu v Karlových Varech, které převzaly jeho smlouvu a je tam na roční hostování.

Podle všeho už liberecký klub nepočítá s některými obránci. Můžete být konkrétní?

Tomáš Voráček moc nehrál. Měl za sebou složitý rok. Snad mu změna prostředí pomůže. Jde na hostování do Mladé Boleslavi. Petr Gřegořek odvedl v posledních deseti zápasech, kdy jsem byl u mužstva, výbornou práci. Koketoval s myšlenkou skončit s kariérou. A rozhodli jsme se nevstoupit do jednání o nové smlouvě. Myslím, že opravdu skončí. Jestli to však třeba ještě zkusí někde jinde mimo extraligu, nejsem schopen říci.

Liberec ale zaujal angažováním dvou špičkových útočníků s reprezentačními ambicemi. Co si slibujete od Michala Birnera a Michala Řepíka?

Jsou v nejlepším hokejovém věku, kdy mohou atakovat národní mužstvo, co se týče prosazení v reprezentaci. Chtějí být na očích v české extralize. Osobně si myslím, že jejich návrat ve velkých uvozovkách z neviditelného Finska přímo do naší soutěže, může být ku prospěchu. Pokud by se nám podařilo hrát dobrý hokej a pohybovat se v horní polovině tabulky, rozhodně na tom nebudou škodní. Birner má ve smlouvě klauzuli, že kdyby po něm sáhl klub z Ruska, může být uvolněn.

A co další případné posily?

Měli bychom zájem ještě o jednoho až dva hráče. V hledáčku je i náš bývalý útočník Milan Bartovič ze Slovanu Bratislava.

Reklama

Související témata: