Hlavní obsah

Oni museli, my jsme mohli. Nemusíme být smutní, říkal Gulaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dvou slibných střeleckých momentů se v rozhodujícím zápase na ledě Třince dostal kapitán Českých Budějovic Milan Gulaš. V obou minul a z gólu se následně radovali obhájci mistrovské trofeje, kteří v definitivně posledním zápase čtvrtfinále zvítězili 2:0 a napínavou bitvu ovládli 4:3 na zápasy. Pro Motor, který se ze stavu 0:3 na zápasy vyhrabal až k sedmému utkání, sezona skončila.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor Č. Budějovice 2:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtvrtfinále play off: 7. zápas Třinec - České Budějovice1/8

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„Bezprostředně po utkání jsme pochopitelně smutní, ale hned jsem klukům říkal, že k tomu není důvod. Byla to skvělá jízda a já jsem na celý náš tým hrdý. Za stavu 0:3 nás všichni odepsali, ale my jsme se semkli a dokázali jsme si, že můžeme hrát s těmi nejlepšími,“ řekl 38letý veterán, jenž končí play off s bilancí sedmi gólů a dvou nahrávek v deseti zápasech.

Dvakrát jste nebezpečně střílel, kolik scházelo ke gólu?

V první třetině mi tam Kondel (Jáchym Kondelík) nechával puk do tandemu a tam chyběl opravdu kousek. Nevěděl jsem ale přesně, kde je brána, tak jsem trošku zaimprovizoval. Mazi (Marek Mazanec) šel na druhou stranu, a asi kdyby to letělo do brány, možná by to v ní i skončilo. Ale to jsou takové ty kdyby. Chytal (Mazanec) skvěle a opravdu si zaslouží uznání. Vychytal v sérii tři nuly, a to opravdu něco znamená. Je to skvělý gólman, můžu mu jen pogratulovat.

Vy byste bez Dominika Hrachoviny také asi do sedmého zápasu nešli, že?

Gólmani jsou velké faktory v těchto sériích. Proto to bylo tak vyrovnané. Těch gólů nepadalo tolik, nebyly to přestřelky. Měli na tom obrovský díl. Hrášek má velkou zásluhu na tom, že jsme vůbec v tom sedmém zápase mohli být. Je to jeho zásluha, určitě.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec – České Budějovice, hostující Hrachovina předvedl skvělý zákrokVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Byl v tom posledním zápase postup blízko nebo daleko?

Obojí. Byl by to krásný moment pro nás všechny, zejména pro mladší hráče. Pro ty je to skvělá zkušenost. Od začátku sezony přišlo hodně nových lidí, hodně mladších hráčů. Postavili jsme to na nich a progres byl stoupající. Vydobyli jsme si respekt. Je to škoda, samozřejmě. Jsme teď smutní, ale takový je hokej, takový je sport. Velký dík všem našim fanouškům, celou sezonu nás skvěle podporovali. Chtěli jsme to dnes pro ně urvat, když nám fandili ve velkém počtu i na náměstí v Českých Budějovicích.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Fanoušci Motoru mohli sledovat rozhodující zápas čtvrtfinále play off hokejové extraligy na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II.

Někteří vaši spoluhráči možná až v konfrontaci s mistrovským Třincem objevili své možnosti, že?

Určitě, kluci si ukázali, že ta cesta, která je nastavená, je správná. Ty hokejové věci a momenty se k nim začnou otáčet. Já jsem rád, že většina mladších kluků, kteří dostali v celé sezoně hodně minut, ukazovala skvělou formu a udělala v kariérách velký progres. Přál jsem si to před sezonou. Musím vyzdvihnout Jáchyma Kondelíka, který měl nabídky z jiných dobrých týmů, ale vrátil se z Ameriky k nám jako pravý Budějičák. Stal se lídrem, ukázal, že během jedné sezony může být velmi platný pro národní tým. Nevím tedy, jestli pojede, ale přeju mu případně i tam hodně úspěchů. Dále bych mohl mluvit o Ádovi Kubíkovi, Hovym (Mikuláš Hovorka) vzadu, Filipu Přikrylovi, Martinu Beránkovi. Je to naše budoucnost, pro ně jsou to skvělé zkušenosti. I ta negativní zkušenost je pro ně dobrá.

Když už jsme u těch jmen, co říkáte na Milana Douderu, který přišel do Českých Budějovic právě z Třince. Bylo na něm vidět, že si tuhle sérii hodně užívá, souhlasíte?

Před Doudym klobouk dolů, hrál celou sérii skvěle a ukázal, jak zkušeným hráčem je. V obraně nám hodně pomohl, uklidňoval ty kluky, vzal na sebe tu lídrovskou stránku a ti kluci ho opravdu poslouchali. To je skvělé. Vypíchnu ale i další kluky. Hokej je tvrdá hra a já jsem pyšný na celý tým, protože někteří kluci odehráli celou sérii se zlomenou nohou, což fanoušci nevidí. Tohle dělá ten tým týmem.

Vzpomněl jste si, že jste sedmý zápas v Třinci už hrál (v semifinále 2019 s Plzní 1:5)?

Vzpomněl, ale jen tak okrajově. Každá série je jiná. Tahle byla skvělá, zároveň i koukatelná. Musím říct, že zápasy byly vedeny fair play, nebyly tam žádné zákeřnosti. Týmy si plnily herní plány, které chtěly. Dnes byl Třinec o branku šťastnější.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec – České Budějovice 1:0 (50. M. Roman)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Dokážete rozklíčovat, co bylo za vaším vzepětím ze stavu 0:3 na zápasy?

Je to práce všech lidí okolo týmu, i managementu. Nic není nemožné a věděli jsme, že na to máme. Hodně jsme se o tom bavili a chtěli jsme dokázat, že máme opravdu kvalitní tým. Povedlo se nám to, jen ta třešnička dneska chyběla. Třinec je skvělý tým, gigant, má hodně zkušeností. Dneska se to možná potvrdilo, počkali si na správný moment. Nám to tam nespadlo, měli jsme tam tyčku. Takový je hokej, musím pogratulovat soupeři. Byla to skvělá série.

Není lepší sérii prohrát v šestém než sedmém zápase?

Takhle to neberu. Už ten hokej hraju nějaký ten pátek a vážím si, že jsem si tuhle sérii mohl zahrát. Tohle mě v osmatřiceti motivuje, abych ten hokej hrál dál. To jsou zápasy, na které nezapomenete do konce života. A když se to spojí s fanoušky, kteří vás podporují, a má to takovou atmosféru a grády, tak je to fajn pro všechny.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec – České Budějovice, českobudějovický Kubík trefil pouze horní tyčkuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Vnímali jste tu možnost, že jste mohli být první, kdo by dokázal otočit sérii z 0:3 na 4:3?

Moc ne. Soustředili jsme se na hru, která nás dovedla sem do sedmého zápasu. Jeden gól, nebudu počítat ten do prázdné brány, rozhodl, a tak to prostě je.

Prohráli jste, ale hlavy máte nahoře, asi si nemáte moc co vytknout, že?

Nemáme. Ta karta byla na straně Třince. Oni museli, my jsme mohli. O to více jsme si to užívali. Nikdo nám nevěřil, obzvláště za stavu 0:3, přesto jsme to dotáhli až sem do rozhodujícího zápasu a nechybělo moc k tomu, abychom tu fantazii udělali. Nepodařilo se to, ale jdeme se vztyčenými hlavami dál. Tým by měl pro příští sezonu zůstat z většiny pohromadě, takže máme na co navazovat a už se na to těším.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec – České Budějovice, radost třineckých hokejistů z postupuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Nakopne vás osobně taková sezona ještě více do dalších let?

Nevím, jestli do dalších let, domluvili jsme se na příští sezonu a uvidíme, jak to bude pokračovat dál. Ten dík patří z mého pohledu celé kabině, která mě tím, jak je to bavilo a jak jsme hráli, hodně motivovala.

Reklama