Hlavní obsah

Pabiška si v Olomouci splní reprezentační sen

PROSTĚJOV

Hokejová kariéra libereckého útočníka Lukáše Pabišky by se dala označit za sinusoidu se střídajícími se vrcholy a pády. Letošní sezóna však pro tohoto 23letého hráče byla mimořádně úspěšná. V play-off extraligy se blýskl natolik, že jej trenér české reprezentace Alois Hadamczik pozval na soustředění do Prostějova a k přípravným zápasům se Švýcarskem.

Článek

I když má Pabiška za sebou starty v mládežnických reprezentacích, v seniorském A-týmu ho ve čtvrtek čeká v Olomouci premiéra. "Hrát za reprezentaci bylo vždy mým snem, který se mi nyní splní. I když vím, že probojovat se do kádru, který pojede na mistrovství světa, by bylo ještě hodně troufalé. V každém případě se ale pokusím podat co nejlepší výkony. Dostal jsem novou motivaci a nechci zklamat," uvedl dnes Pabiška v rozhovoru s novináři.

Poprvé na sebe výrazněji upozornil na mistrovství světa osmnáctiletých v roce 2002 v Piešťanech, kde pomohl k zisku bronzových medailí. Dostal se i do kádru před mistrovstvím světa dvacetiletých, které se hrálo před třemi lety ve Finsku. Shodou okolností tehdejší dvacítku vedl právě současný kouč reprezentace Hadamczik. Do užší nominace se však Pabiška neprobojoval, přednost dostali hráči z NHL.

V zápasech play-off zářil

Liberecký odchovanec neměl na rozdíl od některých spoluhráčů lehkou ani cestu do extraligy. "Hostoval jsem v první lize v Berouně a v Hradci Králové. Půl roku jsem nehrál kvůli zlomené čelisti. Vždy jsem ale měl touhu získat stabilní místo v sestavě extraligového týmu," řekl Pabiška.

Přání se mu splnilo až v letošní sezóně, kdy přesvědčil trenéra Josefa Palečka o svých kvalitách. "Začal jsem pravidelně hrát, chodil i na oslabení, hokejově jsem se chytil," uvedl Pabiška.

Navzdory semifinálovému vyřazení Bílých Tygrů mu závěr sezóny mimořádně vyšel. V prvním utkání proti Spartě odehrál životní zápas; dařilo se mu střelecky, spoluhráčům přihrával na další góly. V produktivitě play-off figuroval v jednu chvíli na čtvrté pozici, po skončení semifinálových sérií mu připadlo s čtyřmi brankami a čtyřmi přihrávkami sedmé místo.

Dovolenou rád odložil

Jeho výborná forma neušla ani trenéru Hadamczikovi. "Pabiška je jedním z těch mladých hráčů, kterým chceme dát příležitost vyzkoušet si atmosféru a tlak v reprezentaci při mezistátních zápasech. Tito mladí hráči jsou příslibem českého hokeje v nejbližší budoucnosti," uvedl Hadamczik.

Pozvánka na sraz do Prostějova Pabišku příjemně překvapila. "Plánovali jsme si s manželkou po vyřazení z play-off dovolenou. Ale rád jsem ji odložil. Času na odpočinek ještě bude dost," prohlásil hokejista, který však při prvním tréninku v Prostějově musel místo svého tradičního místa v útoku zaskočit společně se svým spoluhráčem z Liberce Lukášem Zíbem v obraně.

"Tato změna mi vůbec nevadí. Jsem rád, že mohu nasát reprezentační atmosféru," dodal Pabiška, jenž by si někdy v budoucnu rád splnil i svůj další sen a zahrál si v zámořské NHL.

Reklama

Související témata: