Hlavní obsah

Pardubičtí si komplex nepřipouštěli, média je prý nabudila

Až do čtvrtečního večera hokejisté Pardubic nikdy nezvládli vyhrát v rozhodujícím sedmém zápase play off extraligy. Třikrát jejich souboje se soupeři došly do maximálního vyvrcholení a vždy odcházeli Východočeši z ledu se sklopenými hlavami. Ve čtvrtek ale historii změnili. Porazili Kladno 3:1 a mohou se těšit na semifinálový souboj s Libercem.

Foto: koláž Sport.cz

Hokejisté Pardubic patří k favoritům extraligy.

Článek

"Kdo si počká, ten se dočká," pousmál se po zápase útočník Michal Mikeska. Pardubičtí fanoušci mají v paměti zejména loňské selhání, kdy tým po vítězství v základní části senzačně vypadl s osmou Plzní. "Nyní jsme si věřili. Byla to jiná série než loni. Dnes jsme byli lepší a zaslouženě postoupili," řekl Mikeska.

Podle trenéra Vladimíra Martince mužstvo nabudily i články v médiích, které na nepříznivou bilanci Pardubic upozorňovaly. "A kluci žádnou další senzaci nechtěli připustit," podotkl Martinec na tiskové konferenci.

Hrát sedmý zápas doma je výhoda

Velkou zásluhu na ukončení nelichotivé série měl útočník Milan Hejduk, který se v sedmém duelu play off trefil dvakrát a jediný gól jej nyní dělí o hranice třiceti branek v sezóně. "U minulých porážek jsem nebyl, ale už nebylo možné, aby to pokračovalo. Osobně si navíc myslím, že hrát sedmý zápas doma je výhoda," uvedl Hejduk v narážce na skutečnost, že Pardubice v roce 2001 s Vítkovicemi, o dva roky později se Slavií i loni s Plzní prohrály závěrečný zápas před svými fanoušky.

Do rozhodujícího duelu přitom Východočeši nevstoupili zrovna ideálně a již po 76 sekundách prohrávali 0:1. "Nebyl to ideální začátek, ale zaplaťpánbůh se nám to podařilo rychle otočit," oddechl si Hejduk.

Jeho spoluhráč v nejproduktivnějším útoku základní části Mikeska byl prý po rychle inkasované brance klidný. "Horší by bylo, kdybychom prohrávali o gól minutu před koncem. Věděli jsme, že oslabení a přesilovek je v play off spoustu a že stejnou šanci budeme mít také," vysvětlil Mikeska. Na jeho slova také na ledě rychle došlo. Hned v úvodu páté minuty totiž Hemský vyrovnal při hře pěti proti třem.

Zásluhu na postupu měl i brankář Lašák

Velkou zásluhu na postupu Pardubic měl i brankář Ján Lašák, kterého dnes nerozhodil ani rychle inkasovaný gól. "Odrazil se jim puk přesně na hokejku, to se stává. Věděl jsem ale, že nás to nerozhodí. Nálada byla bojovná," řekl Lašák. Přesto se na jeho výkonu projevila nervozita. "Kdo by také byl v takové situaci klidný. Postupně se to ale zlepšovalo a od druhé třetiny to bylo lepší," přiznal slovenský brankář.

Lašák si v závěru připsal i úspěšný zákrok při trestném střílení, které rozhodčí odpískali po úmyslném posunutí branky. "Bylo to správné rozhodnutí. Rukou jsem posunul tyčku. Do konce chybělo pár vteřin a nechtěl jsem, aby nám dali gól. Původně jsem myslel, že za to dostaneme dvě minuty, ale nakonec z toho bylo trestné střílení," uvedl Lašák.

Pokus Pavla Patery ale nakonec zastavil. Alespoň trochu si tak mohl vyrovnat účet s útočníkem, který je jeho černou můrou už několik let. Patera mu dal laciný gól ve skupině na mistrovství světa 2000 v Petrohradu a dařilo se mu proti Lašákovi i v ruské superlize. "Pamatuji si, že když hrál za Omsk, dal mi tři branky. Od Petrohradu se toho ale hodně změnilo. Je ale pravda, že bylo lepší, že jsem tu penaltu chytil," dodal Lašák, o jehož kvalitách se v roce 2000 Patera moc lichotivě nevyjadřoval.

Druhý výpadek ve čtvrtfinále by se těžko vysvětloval

Hodně velký kámen ze srdce spadl po dnešní výhře generálnímu manažerovi Zbyňku Kusému. Druhý výpadek ve čtvrtfinále by totiž sponzorům těžko vysvětloval. "Oproti minulosti se tým hodně změnil. Play off je hlavně o brankářích, přesilovkách a hře v oslabení, a v tom jsme byli v součtu lepší než Kladno," řekl Kusý.

Hru soupeře ale ocenil. "Za osm let jsme nehráli s korektnějším soupeřem. To, co předvádí Patera, Procházka či Kaberle je nejlepším vzorem pro mladé hráče," uvedl Kusý. Po první inkasované brance mu ale bylo hodně úzko. "Musel jsem otevřít dveře a jít se proběhnout na balkón. Naštěstí jsme měli dost času to srovnat," dodal Kusý.

Reklama

Související témata: