Hlavní obsah

Pešána otrkaly konflikty s hvězdami, říká šéf libereckých šampiónů Syrovátko

Liberec

Šest let slýchával prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko, že Filipa Pešána tlačí jako své protekční dítě. Teď ho lidé plácají po zádech, jak dobře udělal, když před mistrovskou sezónou vsadil na osmatřicetiletého kouče.

Foto: Vít Černý, ČTK

Oslavy titulu v liberecké Home Credit Areně. Na obrazovce je majitel klubu Petr Syrovátko.

Článek

„Filip není kometa, stojí za ním osm let práce. Ve třiceti letech byl vhozený do vody, pokaždé do ní skočil a vždycky za Tygra bojoval. Věřil jsem jeho schopnostem a dneska jsem za něj strašně rád," líčil Syrovátko, když si převlékal oblek, který zmáčelo mistrovské šampaňské. "Filip rozjel kariéru jako trenér žáků, pak měl dorost a následně jsem ho vytáhl v sezóně pod koučem Gregorem k prvnímu mančaftu."

Pešán byl v roli libereckého trenéra už v roce 2008, později asistoval Jiřímu Kalousovi a po boku Pavla Hynka zažil v roce 2013 i těžké boje v baráži.

"To byla sezóna, kdy jsme začali s koučem Jeínkem, kterého Filip nahradil. To, co po mančaftu chtěl, ale narazilo na nevděk. V zápasech fanoušci skandovali: Pešán ven!  Já byl odhodlaný, že to nebudu brát v potaz, jeho práci jsem absolutně věřil, ale nakonec jsme vyhodnotili, že není dobré, aby nám příznivci odcházeli ze zápasů a vystavovali plakáty, tak přišel Pavel Hynek. To byla ta nejčernější sezóna, kdy jsme se klepali, jestli vůbec budeme v extralize," popisoval Syrovátko.

Syrovátko: Baráž byla peklo

„Baráž byla peklo, teď jsme v nebi, ale vždycky si při tom jásotu na tu baráž vzpomenu, nikomu bych to nepřál. Na to abyste vyhrávali, tak si musíte líznout dna a zakousnout se, to vás posílí. Filipa to neporazilo, protože v něco věřil," prohlásil Syrovátko, který Pešánovi před touto sezónou svěřil i roli sportovního manažera.

„Je to trend, kterým se vydají další kluby. Když se role v týmu rozdají dopředu, nemusí se pak míchat sestavou," tvrdil liberecký kouč.

Pešán na někoho možná působí arogantně, ostřílené praktiky štve rozsáhlými teoretickými znalostmi, které má ale podložené i stáží v Kanadě a sezónami, v nichž vstřebával hráčskou psychologii.

Liberecký vzor? Skelleftea„V tom je rozdíl proti jiným trenérům, že se pořád vzdělával. Není potřeba vymýšlet vymyšlené, ale vstřebat to a pokusit se přenést věci dál. Na to ale potřebujete i zkušenosti," připomněl liberecký šéf.

„Pro Filipa to byla škola, když jako třicetiletý zažíval konflikty s hráči, ať to byl Hnilička, Modrý, v té době k nám přišel taky Petr Nedvěd. To jsou ty střípky, proč je teď Filip takový. Měl výbornou teoretickou přípravu, hráčskou zkušenost, ale potřeboval ji otřískat v kontaktu s těmi velkými hráči."

Liberec si momentálně užívá mistrovskou slávu, jeho ale šéf nelítá v oblacích, klade si ovšem další cíle.

„Jestli máme nějaký sen, vizi, tak to není Chicago, Detroit, ale funkční evropská organizace jakou je švédská Skelleftea. Měli bychom výborně pracovat s mládeží, vychovávat vzory a lídry, abychom k titulu přidali další korálky," mínil Syrovátko.

Dokážou liberečtí hokejisté v příští sezóně obhájit mistrovský titul?
Ano
27,7 %
Ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 16484 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2