Hlavní obsah

Petr Ton po 10 letech pálí za Spartu. Pokutu za mě zatáhnul táta, směje se syn legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká nostalgie. Trvalo to deset let, než se ve sparťanském dresu znovu trefil Petr Ton. Na legendárního útočníka, rekordmana Pražanů s 293 góly, navázal jeho stejnojmenný syn. Petr Ton mladší zapsal premiérovou extraligovou trefu a ve 41. kole přispěl k vítězství 5:1 nad Třincem. „Nikdy na to nezapomenu, dát gól před plnou O2 arenou. Jsem za to moc rád,“ rozplýval se 21letý forvard. Sparta tak porazila mistra i počtvrté v sezoně, poprvé však za plný počet bodů.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta–Třinec 1:0 (7. Ton)Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

V 7. minutě ujel třinecké obraně a prosadil se tak, jak to skvěle uměl i jeho otec. Bekhendovým blafákem, kterým tedy nedotáhl kotouč pod horní tyčku, ale zasunul ho mezi betony – a otevřel skóre. „Doufám, že za tohle se táta stydět nebude,“ culil se Ton junior. „Přemýšlel jsem i o střele pod víko, ale viděl jsem prostor mezi nohama, tak jsem to tam poslal,“ popisoval.

Jmenovka na zádech mu zatím chyběla, stadionem se však znovu po deseti letech neslo slavné jméno. „Když jsem se dozvěděl, že bude hrát, byl to nejšťastnější pocit v mém sportovním život,“ říkal na adresu syna už po utkání v Českých Budějovicích 50letý Ton.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Petr Ton ze Sparty překonává brankáře Třince Marka Mazance.

Při premiéře v dresu Sparty se sice mladík neprosadil, dočkal se však už ve druhém duelu. A za první extraligový gól samozřejmě schytal i tučné zápisné. „Pokladník Miroslav Forman ale řekl, ať to za mě zatáhne táta. Takže pokutu schytal on,“ smál se Ton.

Od otce dostal blahopřání hned po utkání a obdržel od něj i památeční puk „V šatně mi gratuloval ke gólu, ale víc si to rozebereme až doma. Je moc šťastný. Hodně prožívá, že jdu v jeho šlépějích. Když hraju v Litoměřicích, jezdí se na mě dívat a radí mi,“ prozradil. „Snažím se jít v jeho šlépějích. Chci pokračovat v tom, co dokázal. Beru to jako motivaci,“ pokračoval.

Je rodákem z Kladna, kde stejně jako otec začínal s hokejem. Letos v extralize za Rytíře debutoval. „Děkuju Kladnu, že mi umožnilo naskočit za Spartu. Litoměřice jsou partnerský tým, takže se naskytla tahle šance a jsem za ni moc vděčný,“ pochvaloval si.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Oceláři Třinec 5:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Udržet se v nabitém týmu Pražanů ovšem bude ohromně těžký úkol. „Marodka byla a stále je veliká. Záleží, jak se z ní budou hráči vracet,“ naznačil sparťanský trenér Pavel Gross. „Ale chtěli jsme vidět několik mladíků, aby nám ukázali, jak na tom jsou. Nebojíme se toho, i když to někdy může ohrozit výsledek. Kluci to ale zahráli dobře, je to důležité pro sebevědomí, když se jim podaří dát gól,“ chválil zkušený kouč.

Ten se navíc může těšit na nejčerstvější posilu v podobě zkušeného 33letého útočníka Zacka Kassiana, jenž má na kontě přes 700 zápasů v NHL. „Věříme, že bude důrazný v předbrankovém prostoru a bude hrát jednoduchý hokej, který potřebujeme,“ doplnil Gross.

Reklama