Hlavní obsah

Petružálek poprvé jako ničitel Litvínova. Po siréně se spolu můžeme zase normálně bavit, říkal

Třinec

Loni v dubnu zvedal na třineckém ledě v dresu Litvínova poprvé nad hlavu pohár pro mistra extraligy, včera si ve Werk areně Jakub Petružálek prožil další milník v kariéře. Premiérově se proti rodnému Litvínovu postavil v soutěžním utkání jako soupeř. A znovu se po utkání radoval. Litvínov sice v Třinci díky Reichlově teči v přesilovce vedl, Rastislav Špirko ale po dvou Petružálkových přihrávkách skóre otočil na konečných 2:1.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na ilustračním snímku vpravo Jakub Petružálek z Třince. Na snímku jsou dále Martin Růžička (vlevo) a brankář Plzně Matěj Machovský.

Článek

Poprvé jste si zahrál v soutěžním utkání proti rodnému Litvínovu, jaké to pro vás bylo?

Byl jsem nervózní, zároveň jsem měl velkou vůli Litvínov porazit. Asi to nebyl moc pohledný zápas, spíše to byla urputná bitva. Ale na to se historie ptát nebude. Musíme být trpěliví a je dobře, že dokážeme hrát celých šedesát minut. Měli jsme tam sice nějaká špatná vyloučení, a toho se musíme vyvarovat, ale zvládli jsme ten konec a já budu rád i za vítězství 2:1.

Těší vás vítězství o to více, že se na něm podílela právě vaše řada, která dala obě branky?

Nebudu lhát, každého potěší, když má v zápase body. Já jsem ale především rád, že si ten tým sedl. Bylo to znát už v přípravě a přenesli jsme to i do extraligy. V Plzni dala góly čtvrtá řada, která hraje výborně, tentokrát jsme to byli my a příště to může být kdokoliv jiný.

Kdy se vám podařilo tu nervozitu setřást?

Za tu dobu, co hraju, jsem absolvoval už i těžší zápasy. Snažil jsem si před utkáním říkat, že čím nervóznější budu, tím těžší to bude. Je potřeba plnit ty jednodušší věci, které nám trenér říká; například chodit více před branku a dorážet střely. Dneska z toho padl vyrovnávací gól.

Dlouho to bylo nula nula, nepřipomnělo to sedmé finále z předminulého ročníku?

Přesně tak. Když se hraje dlouho bez branek, tak to brnká na nervy. Dnes to bylo podobné, bylo tam hodně přesilovek, bylo to trochu nervózní. Je to sice teprve začátek sezóny, ale já jsem klukům v kabině říkal, že právě začátek může rozhodnout o tom, kdo na konci půjde do play off. Body, které teď nahrajeme, se nám budou potom hodit a nebudeme muset nic nahánět.

Ve 43. minutě jste šli s Martinem Růžičkou dva na jednoho. Přihrávku jste dostal, ale poslal jste puk nad. Co se tam stalo?

Možná je to tím, že si teprve sedáme a není to takové automatické, jak bude po půlce ligy. I když s Martinem jsme se už potkali v Chabarovsku, tam jsme ale spolu v lajně nehráli. Nakonec jsme dali dva góly a zítřejší trénink už tak bude určitě uvolněnější, přijde to více na hokejku a v budoucnu už tyhle situace vyřešíme s větším přehledem.

V přesilovkách jste se objevil na několika postech. Máte více variant, jak ji hrát?

Mně se líbí, že nemáme vyloženě určené, kdo na jakém postu má zrovna být. Jak bude extraliga postupovat, budou nás mít soupeři načtené a tyhle variace se nám budou jenom hodit.

S kluky z Litvínova jste si po zápase něco řekli?

Nejen po. Potkali jsme se už před zápasem. Mám tam spoustu kamarádů. Podali dneska výborný výkon, pro nás to byl určitě nejtěžší zápas. Na to, že tam nemají moc kvalitních jmen, hrají aktivní hokej a je těžké proti nim hrát.

Naštvaní na vás nebyli?

Kdepak. Jak se hodí první buly, tak jde veškeré kamarádství stranou, ale po závěrečné siréně se spolu můžeme zase normálně bavit. Jsme přece lidi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.