Hlavní obsah

Plzeňského hokejového bitkaře Hollwega přibližuje nová kniha

Americký hokejista Ryan Hollweg, který odehrál 228 zápasů v NHL, je už čtvrtou sezónu hráčem extraligového klubu z Plzně. Životní příběh známého bitkaře přibližuje nová kniha Srdce & Pěsti od hokejové reportérky Lucie Mužíkové, kterou vydalo plzeňské nakladatelství Starý most.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Ryan Hollweg

Článek

Dvaatřicetiletý tvrďák s duší rockera vyvolává takové emoce, že diváky rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. V Plzni ale má obrovské množství fanoušků, kteří čekají, až po každém vítězném utkání vyjede na led s elektrickou kytarou a zazpívá.

"Česká extraliga se za čtyři roky změnila, co se týče pohledu na mě. Liga i rozhodčí mi začali rozumět a to dalo lize samotné prostor k tomu, aby rostla. Přijali nový styl a dokážou pochopit hráče, jako jsem já," řekl Hollweg. Sám se domnívá, že v české nejvyšší soutěži roste, dokázal se v Česku adaptovat a přitom neztratil svoji tvář.

"Bez Ryana by Plzeň neměla titul. Vždycky jsme měli útok, obranu i gólmana. Ale v play off nám bohužel chyběla ta hrubá síla, že se nás nikdo nebál. V play off se to nepíská tak, jak by mělo, tam rozhodují detaily a nám tohle prostě chybělo," uvedl majitel klubu Martin Straka.

Svatba s českou lyžařkou

Okamžitě po sezóně 2011/12, kdy Plzeň vypadla v semifinále s Kometou Brno, chtěla někoho takového sehnat. "A to se nám povedlo a pak se to v play off ukázalo," řekl Straka, jenž s Hollwegem počítá také v dalších letech.

"Byla jsem přesvědčená, že Martin (Straka), jakmile to tady převzal, jde tím správným směrem. Měl ty šikuly, hračičky, a to mě hrozně bavilo se na ně koukat, jak vymýšleli přihrávky. Poté přišel Ryan a ten k tomu přistupoval úplně jinak. A mně trvalo polovinu základní části, než jsem si začala připouštět, že hokej může být i o něčem jiném," řekla Mužíková.

Hollweg, který chtěl být od tří let profesionálním hokejistou, v knize vypráví o dětství, hokejových začátcích, o kariéře v NHL, kde potkal Jaromíra Jágra i Straku, o příchodu do Čech, zisku titulu s Plzní, exemplárních trestech od disciplinární komise i o svatbě s českou lyžařkou Štěpánkou Lučanovou. Bitky na ledě chápe jako svoji práci, i bitkaři si podle něj po zápase podají ruce a jdou na pivo.

Reklama