Hlavní obsah

Rána nejen pro hokejisty Karlových Varů. Sokolovská uhelná tentokrát 100 miliónů nevyplatí

Karlovy Vary

Sokolovská uhelná (SU) pozastavila podporu sportu, kultury a dalších částí společenského života v Karlovarském kraji, který dosud každoročně podporovala částkou v řádu sto miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisty Karlových Varů zřejmě nečekají lehké časy.

Článek

Citelně se to dotkne kupříkladu extraligového karlovarského hokejového klubu HC Energie nebo druholigových sokolovských fotbalistů TJ Baník, v kterých byla mimo jiné sokolovská těžařská firma hlavním podporovatelem. Bez peněz firmy se ale neobejdou ani desítky dalších organizací, které sdružují v souhrnu tisíce členů včetně mládeže a dětí. Svůj krok SU na svých internetových stránkách vysvětluje především spory s polostátní společností ČEZ o cenu energetického hnědého uhlí pro elektrárnu Tisová u Sokolova. Těžařská firma si chce úsporným opatřením vytvořit záložní zdroje, aby vůbec mohla zachovat některé části své výroby.

„Ekonomická situace zapříčiněná nejenom objektivními faktory evropské energetiky, s nimiž by SU byla schopna se vypořádat, ale ve významném ohledu pak nekalými a diskriminačními praktikami uplatňovanými při plném vědomí následků polostátní společností ČEZ, nás vede k zásadnímu přehodnocení nákladové oblasti," uvádí na internetových stránkách předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl s tím, že firma pozastavila příspěvky na sport a kulturu v zájmu udržení zdrojů pro vlastní výrobu a stovky pracovních míst.

Rizika kvůli sporům s ČEZ a emisní povolenky

Předseda představenstva rovněž vysvětluje, že SU musela k nepopulárnímu kroku přistoupit kvůli zajištění zdrojů na eliminaci potenciálních rizik spojených se spory s ČEZ. Právo na začátku června informovalo o třech žalobách, v rámci kterých se ČEZ domáhá u sokolovského okresního soudu v souhrnu 600 miliónů korun po SU. ČEZ požaduje po SU zpět část plateb za hnědé uhlí pro elektrárnu v Tisové. Obě firmy se totiž nemohou shodnout na ceně uhlí. ČEZ v minulých letech proplatil SU cenu za uhlí, jak ji těžařská firma naúčtovala ve fakturách. ČEZ s cenou ale nesouhlasí a nyní chce peníze zpět i s úroky a penále.

Sokolovští těžaři poukazují ale i na další příčiny svého rozhodnutí. „Už několik let upozorňujeme na fakt, že zatížení výroby elektřiny a tepla z uhlí emisními povolenkami bude mít zásadní dopad na rentabilitu zpracovatelské části ve Vřesové. Když k tomu připočteme významné snížení cen silové elektřiny, ke kterému přistupuje i zvýšení poplatků z vydobytých nerostů, je zřejmé, že na tuto situaci musíme v zájmu udržení vlastní výroby reagovat," konstatuje Pöpperl.

Dokud neodpadnou rizika...

Jako hlavní důvod ale uvádí SU nízké výkupní ceny za hnědé uhlí, z kterých nechce ČEZ ustoupit. „Kvůli nim Sokolovská uhelná, mimo dalších následků, přichází o stovky milionů korun ročně na tržbách za prodej uhlí," uvedl předseda představenstva, který si je vědomý, že sportovní kluby nejsou v České republice zpravidla bez podpory ekonomicky silných podnikatelských subjektů schopné zajistit účast v nejvyšších soutěžích.

Firma podle Pöpperla pozastavila podporu „přinejmenším do doby, než odpadnou nebo budou zásadně změněny důvody, pro které Sokolovská uhelná byla nucena přijmout opatření pro tvorbu zdrojů v rozsahu nutném k eliminaci souvisejících podnikatelských rizik, včetně sta milionových ročních ztrát na tržbách z prodeje uhlí do ČEZ."

Holoubek: Věřím, že vše dobře dopadne

„Je to samozřejmě vážná věc, nicméně my jsme v půlce sezóny, příprava běží a my chceme do play off. Pevně věřím, že dojde k nějaké rozumné dohodě mezi oběma stranami tak, aby Sokolovská uhelná mohla i nadále podporovat karlovarský hokej a zůstala generálním sponzorem. Je to problém, ale věřím, že vše dobře dopadne," uvedl majitel karlovarského hokejového klubu Karel Holoubek.

„Budeme muset hledat nové zdroje příjmů a pokusíme se pokračovat v druhé lize," reagoval šéf sokolovského fotbalu Pavel Makoň.

Reklama

Související témata: